Man som skickat hotbrev till ministrar häktad
Man som skickat vitt pulver till statsråd har gripits av polisen och häktats. Foto: Stina Stjernkvist/TT-arkivbild


En 42-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot mot ministrar och mordförsök.

Mannen greps på Arlanda när han landade med ett flyg från Thailand tidigare i dag.

– Han har skickat brev till ett antal personer med hotfullt innehåll, och hoten har understrukits av att det i de allra flesta fallen funnits ett pulver i de här breven. Det här pulvret har visat sig vara ofarligt, säger kammaråklagare Henrik Söderman till TT.

Den misstänkte 42-åringen har varit häktad i sin frånvaro sedan i slutet av april. På lördagen häktades han på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, misstänkt för försök till mord och 26 fall av grovt olaga hot. Hoten riktar sig mot ministrar, kommunalråd och andra offentliga personer, enligt åklagaren.

Dödas eller skadas

Men mordförsöket rör inget statsråd eller någon statsrådsliknande person, enligt Säpo. Det ska ha skett i ett land i Europa, men i vilket är oklart.

– Misstanken om försök till mord berör inte någon målsägare i Sverige, säger Säkerhetspolisens talesperson Dag Enander till TT.

Enligt åklagare Henrik Söderman har breven även innehållit hotfulla texter och han säger att det finns bevisning som knyter mannen till breven.

– Han har skrivit hotfulla meddelanden. Det är olika typer av hot att folk ska skakas eller dödas, säger Henrik Söderman.

Nekar till brott

Brotten ska ha begåtts mellan augusti och september förra året. Mannen greps när han på lördagen landade på Arlanda med ett flyg från Thailand.

– Vi har haft en förundersökning under en längre tid, i övrigt går vi inte in närmare på vilka åtgärder som har vidtagits i arbetet med att hitta personen, säger Dag Enander.

Enligt åklagaren förnekar mannen brott.

– Vad han har sagt i förhör det återkommer vi till i samband med åtalsväckande, säger Henrik Söderman.

42-åringen kommer att fortsätta att förhöras de närmaste dagarna. Åtal ska vara väckt senast den 24 maj.

(TT)