MP vill satsa 50 miljarder på klimatet
"Vi står inför mänsklighetens största utmaning", sade Isabella Lövin (MP) när partiet presenterade sin investeringsplan för klimatet. Foto: Janerik Henriksson/TT


Miljöpartiet vill investera 50 miljarder i klimatet under de kommande fyra åren. Ett av målen är att den sista droppen fossilt drivmedel ska säljas senast år 2030.

– Vi står inför mänsklighetens största utmaning som är den globala uppvärmningen. Vi måste ha en politik som är ambitiös och snabb för att få ner utsläppen i Sverige, säger språkröret Isabella Lövin (MP) till TT.

Reformpaketet – där Miljöpartiet pekar ut fem prioriterade områden – presenterades på en pressträff i ett varmt riksdagshus på fredagen.

– Pengarna kommer från det ordinarie budgetutrymmet, reformutrymmet. Sedan vill vi också gå fram med höjda miljöskatter. Titta bara på flygskatten som beräknas inbringa lite drygt en miljard om året, säger Isabella Lövin.

Användningen av fossilt bränsle ska minska genom bland annat utbyggd järnväg och höghastighetståg, avståndsbaserad skatt på lastbilstransporter samt fler åtgärder för att minska flygets klimatpåverkan.

Andra förslag inkluderar 100 procent förnybar el, stöd till industrin att ställa om till mer miljövänlig verksamhet, metoder för att fånga in koldioxid i atmosfären och gröna barnvänliga städer med 1 000 nya cykelbanor.

Partiet vill också förbättra möjligheten att bo och jobba på landsbygden genom exempelvis sänkta arbetsgivaravgifter och glesbygdsbonus för miljöbilar.

(Joakim Magnå/TT)

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?