Linet väcks återigen till liv

Lin, som bara odlas i liten skala här i Sverige, har en vacker lyster och är en slitstark fiber. Den har odlats i tusentals år. Foto: 1 kvm Lin


En av de viktigaste och äldsta grödorna för människan är linet. Det är lätt att odla och har ett vackert skimmer. Nu ska ett nytt projekt väcka liv i svensk linodling.

Karolinadagen, Rebeckadagen eller Wilhelminadagen? Vilken dag är egentligen den bästa dagen för att så sitt lin. En sak är säker. Det måste sås på en dag när en kvinna med långt namn har namnsdag. Linet skämtade man inte om förr i tiden. Det var såpass viktigt att det runtomkring linet har bildats en mängd skrockfyllda historier. På fettisdagen anordnade exempelvis Västernorrlands museum ett sparktåg för lin, fettisdagen är trots allt en av de dagar på året man har riktigt bra chanser att tyda eller påverka framtiden.

Som svar på pandemin och restriktioner startade hemslöjden i västra götaland förra året projektet 1 kvadratmeter lin. Idén var att sprida kunskap om linet genom att på distans odla små lotter med lin runtom i länet. Runt 700 personer anmälde sig. Det var privatpersoner, organisationer och föreningar. Projektet var populärt, iden spred sig och i år anordnar hemslöjden över hela landet linprojekt runt samma koncept. Tillsammans odlar Sverige 1 kvadratmeter lin.1 kvadratmeter som förra året bara i Västra Götaland blev 700.

Thea Östen från Kalmar läns hemslöjdsförening förklarar att projektet är detsamma men organiseras lite olika runtom i landet. Dalarna har flera föreningar som arbetar med lin och tar en den av arbetsbördan medan Kalmar län organiserar det genom ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenter.

Anmälningstiden runtom i landet är normalt från mars till maj men kan variera en aning. Efter anmälningsperiodens slut kommer ett välkomstbrev med en lagom mängd linfrön och instruktioner för odlingen. Efter det kommer nyhetsbrev med råd om hur du tar hand om din odling, linets historia, användningsområden och instruktioner för skörden. Allt blandat med skrockfyllda expertråd om hur många varv du måste gå runt din odling för att den ska bli rak och fin. Kanske finns här möjligheten att lära sig en del magiska formler som kan användas vid andra tillfällen också?

Det är inte för inte som vi förr hade garderober som kallades linneskåp. Man räknar med att arbetet med textilier förr upptog mellan 25 procent och 30 procent av all arbetstid på gården. Processen från att så linet till att skörda, bearbeta, spinna, väva och sy det var en lång och tidsödande process som vi idag har liten inblick i. Kanske kan det egna lilla linfältet i trädgården återge förståelsen för den process som förr krävde så mycket uppmärksamhet från gården.

Projektet slutar nämligen inte när linet är sått och skördat. Nyhetsbreven ger information om allt som linet kan användas till. Om pandemin tillåter kommer det även att hållas kurser i olika former av hantverk. Om pandemin inte tillåter hoppas vi på kreativa hantverkare som på digital väg kan hjälpa oss bearbeta vår skörd. Thea hoppas också på ett uppsving för linet och ett intresse hos hantverkare att åter tillverka de verktyg som behövs. Med bristande efterfrågan är det nämligen svårt att köpa nya redskap till sin lilla åker. Det som finns hittas främst begagnat eller finns att tillgå via föreningslivet.

Hittills har ett 50tal personer anmält sig bara i Kalmar men titta in på www.hemslojden.org för att finna din möjlighet att få en inblick i linets magiska värld oavsett var du bor i landet.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

Fakta

1 kvadratmeter lin

Nu startar det riksomfattande projektet 1 kvadratmeter lin. Ett samarbetesprojekt mellan landets regionala hemslöjdskonsulenter/utvecklare, Svenska Spetsar och SHR (Svenska hemslöjdsföreningarnas Riksförbund) samt dess medlemsföreningar. Projektet syftar till att få fler att upptäcka glädjen i slöjden och görandet, samt öka medvetenheten kring dagens textila produktion och konsumtion. Förra året genomfördes projektet i Västra Götaland och runt 700 personer var med och odlade spånadslin.