Ledare: Sanningen den sjätte januari

Alla aspekter bakom stormningen behöver utredas grundligt. Foto: Jon Cherry / Getty Images


Nyligen var det årsdagen för vad som har kommit att benämnas som stormningen av Kapitolium. Det kan konstateras att såret av denna händelse är långt ifrån läkt ett år senare.

Bidenadministrationen höll under dagen ett TV-sänt tal inifrån Kapitolium. Vicepresident Kamala Harris inledde med att poängtera signifikansen av händelsen som hon anser är jämförbar med attacken mot Pearl Harbor och terrorattentatet den elfte september. President Joe Biden var inte återhållsam i sin retorik heller och beskrev händelsen som ett väpnat uppror där demokratin var under attack.

Han underströk filosofiskt att livet har sanning men även lögner för att tillskansa sig förtjänst och makt. Biden poängterade vikten av att göra skillnad på dessa två och konstaterade vidare att den tidigare presidenten Donald Trump har skapat ett nät av lögner angående presidentvalet 2020. Presidenten varnade även för att USA, såväl som världen i övrigt, befinner sig vid ett historiskt vägskäl mellan demokrati och envälde.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!