Ledare: En pandemi handlar mycket om psykologi

Illustration: Jens Almroth


Nu när coronaviruspandemins andra sommar inträtt kan det vara värt att göra en överblick över var vi befinner oss. Pandemin har i den mediala och politiska sfären handlat väldigt mycket om siffror och grafer som går upp och ner, men det kan vara nyttigt att anlägga ett bredare perspektiv, som ju också är denna tidnings och ledarsidas motto.

Om man hållit låg profil i de heta debatter som rasat, och fortfarande rasar, så kanske man har gjort det utifrån uppfattningen att vår kunskap om både viruset, dess ursprung och vaccinet fortfarande är väldigt begränsad. Politikerna är dock i den sitsen att de måste fatta beslut, oavsett. Och som med så mycket annat riskerar deras beslut att senare framstå som oförtjänt framsynta eller oförtjänt korkade beroende på faktorer som de alls inte kan styra över. 

Politikerna reagerar ju så klart även på medierapportering och opinionstryck, verkligt eller inbillat. Det engelska uttrycket som motsvarar vårt "det är lätt att vara efterklok" lyder "hindsight is 20/20". Med andra ord: när man ser tillbaka på ett skeende är ens synskärpa alltid perfekt. Men det är omöjligt när man befinner sig mitt i det. Vi befinner oss faktiskt fortfarande mitt i pandemin, så det är meningslöst att börja göra några bokslut.

Hanteringen av pandemin har påverkats, och kommer att påverkas av krasst ekonomiska, men kanske ännu mer psykologiska, faktorer. Folk orkar helt enkelt inte befinna sig i något slags undantagstillstånd hur länge som helst. Vi märkte redan förra sommaren hur svenskarna sänkte garden när sommaren kom, fastän all elementär kunskap om den sorts virus som coronaviruset är, säger oss att smittspridningen kommer avta under värmen och sedan slå tillbaka med en ny våg under hösten. Precis detta hände också.

Nu är det sommar, fotbolls-EM och folk har börjat bli vaccinerade. Mentalt är det liksom dags för en paus från viruset, och det här är inte något som varken Folkhälsomyndigheten eller regeringen lär kunna göra något åt. Så många människor har gått och väntat på att bara de får den där sprutan så ska saker återgå till det normala. Och nu kom dessutom värmen.

Men verkligheten är den att vi inte alls vet vad massvaccineringen kommer att ha för effekt. Vi vet inte vad den kommer att ge för skydd, hur länge, hur den funkar mot de olika varianterna, eller vilka biverkningar som kommer att uppstå. Vi befinner oss mitt uppe i ett experiment, som man kan anse helt nödvändigt, fullt befogat eller vansinnigt, beroende på ens utgångspunkt. Det här kommer återigen historien att fälla sin dom över, med sin obarmhärtigt perfekta synskärpa.

Rent vardagspsykologiskt kommer dock hösten 2021 att ge en fingervisning om vart vi tar vägen. Det är fullt möjligt att vi kommer att få se en ny, omfattande smittvåg, oavsett massvaccineringen. Hur reagerar alla då, som tappert och lydigt hållit ut i väntan på att allt ska återgå till det normala? Kommer vi att acceptera att leva i undantagstillstånd en säsong till?

Det finns en fas då ett undantagstillstånd går över i det nya normala. Frågan är bara, när det gäller coronaviruset, om det kommer att kunna omärkligt glida över, eller om det måste ske en social förhandling. Kommer vi helt naturligt att börja gå omkring med munskydd lite mest hela tiden under säsongen med stor smittspridning, som många redan gjort länge i Asien?

Kommer vi att permanent sluta med att skaka hand i officiella sammanhang? Kommer vi att fortsätta vara mer selektiva med att kramas? Kommer alla skyltar om besökarbegränsningar, avståndsmarkeringar och handspritsdispensers att bli en helt självklar del av den offentliga miljön? Kommer vi att permanent gå över till en mycket högre grad av hemifrånarbete?

Ett scenario som framstår som fullt rimligt är att coronaviruset, vars dödlighet ju hittills visat sig vara långt ifrån systemhotande, kommer att börja agera som säsongsinfluensan. Vi kanske kommer att börja förhålla oss till det på liknande sätt också: vaccin till riskgrupper, viss förhöjd vaksamhet under säsongen med stor smittspridning. Nya varianter kommer att dyka upp regelbundet, och kräva nya vaccin.

Oavsett vad som händer är det värt att ta i beaktande att vår hantering av det kommer att präglas minst lika mycket av de ovan nämnda psykologiska faktorerna som av förment rationella vetenskapliga hänsyn. Det är nämligen så människor fungerar, och samhället består som bekant av människor.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!