De senaste åren har begreppet cancelkultur fått en allt större plats i den offentliga debatten. I början av november publicerade Kalla fakta på TV4 en granskning av cancelkulturen på svenska universitet och högskolor. Granskningen visar att fenomenet är utbrett och att det finns en utfrysningskultur som behöver tas på allvar.
Cancelkultur kommer från engelskans cancel culture och syftar på att en person blir ”cancelled”, utraderad. Det är en utfrysningskultur och en modern form av ostracism. Det innebär att någon kastas ut från sociala eller professionella kretsar och är i dagligt tal en form av mobbning med syfte att frysa ut en person. Begreppet ostracism har sina rötter i de demokratiskt styrda staterna i antika Grekland. Det gav medborgarna möjlighet att genom omröstning landsförvisa personer som ansågs farliga för folkfriheten. Nu för tiden handlar cancelkulturen inte om frihet, utan om att personer med kontroversiella åsikter eller som är oliktänkande berövas sina möjligheter att föra fram sina åsikter. Begreppet används ofta i debatter om yttrandefrihet och censur, och om att demokratin är hotad.
Att det vid svenska universitet och högskolor existerar en cancelkultur är alarmerande och allvarligt. Den öppna debatten som ska vara grundläggande vid utbildningsinstitutioner framstår som hotad, och avvikande åsikter begränsas till förmån för ideologisk konformitet och politisk korrekthet. Situationen är inte ny, men framstår som att den har eskalerat de senaste åren.