Lättade restriktioner men skärpt censur i Kina

En kvinna i Kanton-provinsen handlar mat under torsdagen sedan en affär öppnat efter de lättade restriktionerna. Foto: AP/TT


Kina fortsätter att lätta på de covidrelaterade restriktionerna efter de ovanliga protester som skakat landet den senaste veckan. Samtidigt skärps censuren på nätet till den högsta nivån, visar läckta direktiv från Kinas cybermyndighet.

Enligt de läckta direktiven som publicerats på Twitter, på ett konto använt av demonstranter, ska tillgången till ocensurerade sociala plattformar via VPN-anslutningar strypas. Även den USA-baserade nyhetssajten China Digital Times har publicerat uppgifterna.

Direktiven har utfärdats av Kinas cybermyndighet och innebär den högsta larmnivån för att hantera information på nätet, skriver The Guardian. Syftet är att hindra människor att kringgå den så kallade "Stora brandväggen".

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!