Lastbilen var full med stöldgods – skulle till Litauen

Kustbevakningen hittade en mängd stöldgods på lördagen i Karlshamn. Foto: Polisen


När kustbevakningen kontrollerade en lastbil i helgen hittade man två personbilar och en mängd verktyg. Fordonet var på väg att ta färjan till Litauen.

Det var på lördagen vid 18-tiden i Karlshamn som man gjorde upptäckten. Chauffören hade deklarerat att lastbilen var tom. Men när kustbevakningen kontrollerade lasten hittade man en mängd motorsågar och röjsågar samt två personbilar inne i lastutrymmet.

På Facebook lade polisen ut en bild på stöldgodset som bland annat genererade i kommentarer där man gör anspråk på sina verktyg:

”Verkar som det är fler än jag som blivit av med en motorsåg...”, skriver någon. ”Blå lådan troligen min rotationslaser märke limit stals ur vår ladugård i bränderås förra torsdag-fredag natten”, skriver en annan. ”Det kanske är Torsås Ryttares röjsåg. Den stals för 14 dagar sedan”, kommenterar en annan.

Foto: Skärmdump/Facebook

Den 28-årige chauffören greps när han var på väg till färjan i Stilleryd och anhölls senare på kvällen. Mannen förnekar all kännedom om stöldgodset.

– I nuläget är han misstänkt för häleri, säger polismannen Per-Johan Ljungberg till Blekinge Läns Tidning.  

Polisen har tidigare varnat för att internationella ligor kommer till Sverige för att stjäla och sedan sälja varorna utomlands.

I måndags greps två män när de var på väg att ta färjan till Riga från Värtahamnen i Stockholm. Polisen hittade bland annat 64 bilbatterier, ett sexhjuligt terrängfordon och flera bildelar som var inplastade.

– Efter att vi fattat misstankar och gjort en djupare kontroll av förare och fordon gjordes en husrannsakan i skåpbilen där det misstänkta stöldgodset hittades, säger Christopher Evald, gruppchef för den rörliga kontrollgruppen hos Gränspolisen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

I höstas grep polisen en liga från Litauen. Det brottsliga nätverket hade stulit bildelar i Stockholmsområdet till ett värde av 600 000 kronor, något som Mitt i rapporterade.

I november förra året grep polisen fyra personer i 20-årsåldern misstänkta för stöld av hästsadlar. Polisen misstänker att man tänkte föra ut sadlarna till Litauen för att sedan sälja dem, skrev polisen i ett pressmeddelande.