Kronofogden i Skåne drev in rekordbelopp från kriminella
Kronofogden i Skåne drar in miljontals kronor från kriminella. Foto: Krister Vikström/Kronofogden


Kronofogden i Skåne har hittills i år utmätt kontanter och värdesaker för flera miljoner kronor från skuldsatta kriminella. Samtidigt vill myndigheten att lagstiftningen ändras för att ge polis och tull möjlighet att tillfälligt omhänderta kontanter och värdesaker.

– Vi går mot ett rekordår. Ju tätare myndigheterna samarbetar, desto svårare blir det för kriminella att gömma sina tillgångar, säger Katarina Erman, sektionschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Sedan flera år tillbaka samarbetar Kronofogden med andra myndigheter som polisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten för att motverka den organiserade brottsligheten.

– Vi utmäter bilar, kontanter, klockor och fastigheter. Men det kan också handla om märkeskläder och guldkedjor. Trots att kriminella ofta har stora skulder är det vanligt att de har dyra kläder och åker runt i exklusiva bilar. Tillgångar som vi har svårt att se vid en skrivbordsutredning, säger Erman.

”Stort signalvärde”

Hittills i år har Kronofogden i Skåne utmätt tillgångar för 4,7 miljoner vid tio samverkansinsatser. Samma tid förra året hade 1,8 miljoner utmätts på fem insatser.

Katarina Erman menar att förutom att det kommer in pengar till skadestånd, obetalda skatter, böter och skulder förhindrar man att pengarna investeras i nya brott. Dessutom finns också ett stort signalvärde i att samhället gör gemensam sak mot kriminella.

– Genom att utmäta statusprylar som exklusiva bilar, märkeskläder och dyra klockor kan vi göra den brottsliga banan mindre attraktiv för de unga; i bästa fall kan vi även skapa ett tryck för förändring bland de äldre.

Kronofogden: Alla måste hjälpas åt

Enligt Katarina Erman är samarbetet mellan myndigheterna helt avgörande, och hon menar att alla delar av samhället måste hjälpas åt för att vända den negativa utvecklingen. Hon säger också att privatpersoner kan hjälpa till genom att inte köpa svarta tjänster eller stöldgods som kan bidra till brottslig verksamhet. Det ska inte löna sig att vara kriminell.

Kronofogden vill att lagstiftningen ändras så att polisen och tullen får större möjligheter att tillfälligt omhänderta kontanter och värdesaker utan att ha stöd i sina egna regelverk.

Om en skuldsatt person stoppas i en rutinkontroll kan polisen i dag inte beslagta dennes egendom, även om personen har stora skulder och kör en lyxbil, bär dyra smycken eller har stora belopp på fickan. Om Kronofogden inte är på plats, behövs först en konkret brottsmisstanke.

– Det leder till att skuldsatta brottslingar får behålla saker som egentligen borde gå till att betala deras skulder, säger Katarina Erman.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.