Krönika: Lever vi i ett smaklöst samhälle?

"Om människor ägnar mer uppmärksamhet åt soptunnor och nakna kroppar, än ädla ambitioner och uppföranden, vad säger det om det kollektiva hjärtat hos folket?" Foto: Public Domain


Medan bostadsbrist råder i stora delar av landet, tio av Sveriges 21 regioner meddelar att de behöver spara in på sjukvården under de kommande kvartalen, hushåll drabbas av vikande konjunktur, företag får avslag på krisstöd och damallsvenskans Eskilstuna United rapporterar att de genomlider en ekonomisk kris, upplever också allt fler svenskar att kärva tider väntar, och att det kanske vore klokt att dra åt svångremmen.

I en sådan timma av osäkerhet och sviktande tilltro frågar sig många svenska kommuner hur de, i egenskap av förvaltare av invånarnas öden, kan göra erforderliga utgiftsbesparingar, och ta ansvar, inte bara för sig själva, utan även för framtidens generationer – för själva den planet vi bor på.

Och sedan finns Malmö. Från den kommun som häromåret gav folket en regnbågsfärgad enhörning, för en nota på 900 000 kronor av skattebetalarnas pengar, är det senaste i raden av snilleblixtar något så originellt som ett antal stönande soptunnor, som har installerats längs den vältrafikerade Davidshallsbron i Malmö stad, med avsikt att förgylla tillvaron för unga, såväl som gamla.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!