Krigsveteran erbjöds dödshjälp – kanadensiska regeringen får kritik

Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto: Jeff Vinnick/Getty Images


En krigsveteran riktar skarp kritik mot den kanadensiska regeringen efter att hon blivit erbjuden assisterat självmord när hon klagade på hur lång tid det tog att installera en trapphiss i hennes hem.

Christine Gauthier är krigsveteran och har deltagit i de paraolympiska spelen. På torsdagen vittade hon i det kanadensiska parlamentet. Hon sade att hon erbjöds assisterat självmord, så kallat eutanasi, när hon blev frustrerad över förseningar gällande installationen av en rullstolshiss i sitt hem.

– Jag har svårt att fatta att ni kan erbjuda mig en injektion för att hjälpa mig att dö, men ni ger mig inte de verktyg jag behöver för att kunna leva. Det var verkligen chockerande att höra den typen av kommentarer, sade hon.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!