loadingStefan Olsson, äggproducent som sköter kommunens hönor, samhällsutvecklingsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M) och kostchef Åke Remén. Foto: Cecilia Olla
Stefan Olsson, äggproducent som sköter kommunens hönor, samhällsutvecklingsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M) och kostchef Åke Remén. Foto: Cecilia Olla
Inrikes

Kommunen som har egna lantbruksdjur

Lotta Svedin

Härjedalens kommun har slagit in på en lite annorlunda väg för att kunna servera mer lokal mat i kommunens tillagningskök. Sedan tidigare äger kommunen ett antal kossor och nu har man utökat med hönor som ska förse förskolor, skolor och äldreomsorg i Härjedalen med närproducerad mat.  

Det senaste tillskottet av djur i kommunens satsning på lokal matproduktion är 200 hönor som ska förse kommunens kök med ägg. Hönorna har köpts in och sköts om av en lokal äggproducent.  

Åke Remén som är kostchef på kommunen berättar för tidningen att Härjedalens kommun redan 2016 började köpa in egna kor inom samma koncept. Kommunen äger korna och hyr in dem hos olika lantbrukare som tar hand om skötseln.

”Vi har under en längre tid tittat på hur vi kan utveckla konceptet och nu blev det helt enkelt läge”, skriver han i ett e-postmeddelande till Epoch Times.

Kommunens hönor är av rasen Lohman, som finns i både vit och brun variant. Foto: Cecilia Olla.

Anledningen till att det blev just höns är enligt Åke Remén att det i dag är stora problem med äggproduktionen i Sverige och därmed brist på ägg. Kommunen ville gärna säkra tillgången på ägg till sina verksamheter.

”Sedan har vi en äggproducent som bedriver grönbetesskötsel av sina höns. Därför lämpade det sig extra bra då vi ville vara säkra på god djurvård och ägg av bra kvalitet”, skriver han vidare.

Hönorna går ute under större delen av året, vilket är bra för hönorna men även för den biologiska mångfalden och kretsloppet. Gödseln från hönorna komposteras och blir till jord som används till odling. Bland annat odlas sallat och resterna blir sedan foder till hönorna.

Stefan Olsson vid grödorna som växer bra tack vare hönsgödsel. Foto: Cecilia Olla.

Enligt Åke Remén kommer hönorna att värpa runt 50 000–60 000 ägg varje år, vilket motsvarar ungefär hälften av kommunens behov. Produktionen beräknas vara i full gång om två veckor.

– Det här är en logisk fortsättning på Härjedalens kommuns arbete för att stötta lokal livsmedelsproduktion och företagsamhet. Ett annat skäl till satsningen är försörjningstryggheten som kommer alltmer i fokus, säger Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott, på kommunens webbplats.

 – Från politikens sida är vi fullt beredda att gå vidare med okonventionella lösningar även inom andra sorters livsmedel. Idéer är välkomna.

Förutom hönorna äger kommunen även 25 kor som har helpension hos fyra lantbrukare i Härjedalen. Och enligt Åke Remén är det inte alls omöjligt att kommunen kommer att utöka med fler djur framöver.

”Vi tittar hela tiden på olika sätt att öka tillgången på lokal mat till de offentliga köken i kommunen.”

Åke Remén känner inte till att det finns någon annan kommun i landet som jobbar på samma sätt.

Satsningen kostar kommunen cirka 100 000 kronor per år.

 

 

 

 

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingStefan Olsson, äggproducent som sköter kommunens hönor, samhällsutvecklingsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M) och kostchef Åke Remén. Foto: Cecilia Olla
Stefan Olsson, äggproducent som sköter kommunens hönor, samhällsutvecklingsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M) och kostchef Åke Remén. Foto: Cecilia Olla
Inrikes

Kommunen som har egna lantbruksdjur

Lotta Svedin

Härjedalens kommun har slagit in på en lite annorlunda väg för att kunna servera mer lokal mat i kommunens tillagningskök. Sedan tidigare äger kommunen ett antal kossor och nu har man utökat med hönor som ska förse förskolor, skolor och äldreomsorg i Härjedalen med närproducerad mat.  

Det senaste tillskottet av djur i kommunens satsning på lokal matproduktion är 200 hönor som ska förse kommunens kök med ägg. Hönorna har köpts in och sköts om av en lokal äggproducent.  

Åke Remén som är kostchef på kommunen berättar för tidningen att Härjedalens kommun redan 2016 började köpa in egna kor inom samma koncept. Kommunen äger korna och hyr in dem hos olika lantbrukare som tar hand om skötseln.

”Vi har under en längre tid tittat på hur vi kan utveckla konceptet och nu blev det helt enkelt läge”, skriver han i ett e-postmeddelande till Epoch Times.

Kommunens hönor är av rasen Lohman, som finns i både vit och brun variant. Foto: Cecilia Olla.

Anledningen till att det blev just höns är enligt Åke Remén att det i dag är stora problem med äggproduktionen i Sverige och därmed brist på ägg. Kommunen ville gärna säkra tillgången på ägg till sina verksamheter.

”Sedan har vi en äggproducent som bedriver grönbetesskötsel av sina höns. Därför lämpade det sig extra bra då vi ville vara säkra på god djurvård och ägg av bra kvalitet”, skriver han vidare.

Hönorna går ute under större delen av året, vilket är bra för hönorna men även för den biologiska mångfalden och kretsloppet. Gödseln från hönorna komposteras och blir till jord som används till odling. Bland annat odlas sallat och resterna blir sedan foder till hönorna.

Stefan Olsson vid grödorna som växer bra tack vare hönsgödsel. Foto: Cecilia Olla.

Enligt Åke Remén kommer hönorna att värpa runt 50 000–60 000 ägg varje år, vilket motsvarar ungefär hälften av kommunens behov. Produktionen beräknas vara i full gång om två veckor.

– Det här är en logisk fortsättning på Härjedalens kommuns arbete för att stötta lokal livsmedelsproduktion och företagsamhet. Ett annat skäl till satsningen är försörjningstryggheten som kommer alltmer i fokus, säger Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott, på kommunens webbplats.

 – Från politikens sida är vi fullt beredda att gå vidare med okonventionella lösningar även inom andra sorters livsmedel. Idéer är välkomna.

Förutom hönorna äger kommunen även 25 kor som har helpension hos fyra lantbrukare i Härjedalen. Och enligt Åke Remén är det inte alls omöjligt att kommunen kommer att utöka med fler djur framöver.

”Vi tittar hela tiden på olika sätt att öka tillgången på lokal mat till de offentliga köken i kommunen.”

Åke Remén känner inte till att det finns någon annan kommun i landet som jobbar på samma sätt.

Satsningen kostar kommunen cirka 100 000 kronor per år.

 

 

 

 

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024