Kommentar: Protektionism och autarki leder till zombifiering av ekonomin
Ekonomi
Protektionism leder till förfall enligt skribenten. Ett containerfartyg vid containerterminalen i Singapore. Foto: Roslan Rahman/AFP via Getty Images


Invasionen av Ukraina, inflationen och riskerna för utbudsbrist har fått vissa politiker att damma av några av historiens sämsta ekonomiska idéer: autarki och protektionism.

Vissa tror att om vår egen nation producerade allt vi behövde, skulle vi alla ha det bättre eftersom vi inte skulle vara beroende av andra. Idén om autarki kommer från en djup brist på förståelse för ekonomi – det finns inget sådant som autarki. Det finns inget sådant som att täcka alla behov hos en befolkning baserat på gränsen för en politiskt definierad gräns. Det går inte ihop.

Om jag berättade för dig att jag ville göra min stad självförsörjande, skulle du skratta åt det. Du skulle förstå att det är omöjligt och att anledningen till att min stad utvecklas är på grund av interaktionen och handeln med andra städer. Men när en grupp politiker definierar en nationsgräns, förleds vi omedelbart att tro att dessa gränser innehåller alla resurser som medborgarna kan behöva och att allt annat är irrelevant.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!