Kinesiskt utlämningsärende intressant faktor i frågan om Gui Minhai
Analys
Plakat på den gripne bokförläggaren Gui Minhai (till höger) visas upp i Hongkong. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Sedan i juni sitter en 54-årig kinesisk medborgare häktad i Sverige för grov ekonomisk brottslighet i hemlandet, avslöjade SVT Nyheter i början av augusti. Frågan är intressant i ljuset av de framsteg som nyligen gjordes i försöken att få svensk-kinesiske bokförläggare Gui Minhai frisläppt. 

Enligt Reuters heter han Qiao Jianjun, men har även använt namnet Feng Li, och han ska ha förskingrat omkring motsvarande 100 miljoner kronor under sin tid som chef för ett statligt kinesiskt företag i spannmålsbranschen. Enligt USA:s justitiedepartement var Qiao verksam i staden Zhoukou i Henanprovinsen, och han flydde Kina 2011. Kina har begärt honom utlämnad.

Qiao är med på en lista över de 100 mest efterlysta i den kinesiska regimens stora operation som på engelska kallas ”SkyNet”, och som syftar till att fånga in korrupta tjänstemän som flytt utomlands, i den nuvarande ledaren Xi Jinpings stora kampanj mot korruption. Enligt Kinas statliga råd (alltså dess officiella regering) hade i februari i år över 4 000 brottslingar, däribland 800 korrupta tjänstemän, skickats tillbaka till Kina från 90 länder sedan SkyNet drogs igång år 2015. Av de ”100 mest efterlysta” återstod då 48.

Händelsen har hittills förbigåtts med relativ tystnad efter att SVT initialt rapporterade om det. I början av augusti befann sig frågan fortfarande i det skedet att Riksåklagaren utredde anklagelserna, vilket enligt Åklagarmyndighetens rättschef Lars Werkström lär kunna ta ett par månader. Därefter blir det en fråga för Högsta domstolen om han ska utlämnas, och om den inte ser några hinder blir det slutligen regeringen som ska fatta beslut om det går att utlämna Qiao till Kina eller ej.

– Jag tror att det här är ett ovanligt besvärligt ärende, sade Werkström till SVT.

Bara en gång tidigare har frågan om att lämna ut en person till Kina kommit upp i Sverige, så det är alltså tämligen okänd mark man befinner sig på. Frågan gäller om Qiao riskerar att utsättas för omänsklig behandling eller rentav dödsstraff i Kina. Det är vanligt att medlemmar av Kinesiska kommunistpartiet misstänkta för brott utsätts för en intern, utomrättslig utredningsprocess som kallas shuanggui, och som kan innefatta isolering, hårda förhör och ren tortyr.

Qiaos historia, förmedlad via advokaten Abdel-Hay Alami till SVT är att han är helt oskyldig till anklagelserna och att han varit politiskt aktiv mot styret i Kina, något som Riksåklagaren inte anser att man styrkt med några uppgifter. Att Qiao skulle vilja använda det försvaret framtår som taktiskt rimligt, och det bör noteras att Xi Jinpings kampanj mot korruption haft klart politiska förtecken – han har, som Epoch Times tidigare rapporterat om, medvetet rensat såväl statsapparaten som andra nivåer av Kina från det kleptokratiska nätverk som hans föregångare Jiang Zemin byggde upp under sin tid vid makten. Men Xi tillträdde först 2012, alltså året efter Qiao flydde landet.

Qiao levde alltså först i USA med sin exfru, Shilan Zhao. Hon greps i USA i mars 2015 och dömdes senare för bland annat pengatvätt och för att ha lurat till sig visum, tillsammans med Qiao. Qiao själv kom dock undan, och har enligt SVT i förhör påstått att han bott i Sverige sedan 2014. Han har även gift om sig i Sverige.

Frågan om Qiao ska lämnas ut är extra intressant i Sverige just nu, i ljuset av svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai, som hålls i Kina sedan 2015. När nyheten om Qiao kom ut antydde flera, bland annat förre försvarsministern Mikael Odenberg, att Sverige borde använda frågan om Qiaos utlämnande i påtryckningarna mot Kina för att Gui ska släppas fri och få återförenas med sin familj.

Den 13 augusti tilläts svenska läkare att besöka Gui i Kina, enligt Utrikesdepartementet. Guis dotter, Angela Gui, sade till Sveriges Radio i januari att Gui visat symptom på den obotliga och dödliga neurologiska sjukdomen ALS. Inga uppgifter har dock framkommit om att det här diplomatiska framsteget skulle ha något med utlämningsärendet kring Qiao Jianjun att göra.

Den här katten leker ”skjutlekar” med stor inlevelse – märkligt

Förföljelsen av Falun Gong