”Kattkörkortet” ska förebygga problemet med 100 000 hemlösa katter i Sverige


Över 100 000 hemlösa katter lever i Sverige. En del av dem har gått vilse, men andra har blivit utkastade när ägaren inte längre vill ta hand om den. För att få kattägare att ta större ansvar för sina små skyddslingar har Djurskyddet Sverige och Mjau infört ett ”kattkörkort”.

Katten är Sveriges populäraste husdjur. Enligt beräkningar finns uppemot 1,5 miljoner katter i landet. Många blivande kattägare tänker emellertid inte på konsekvenserna av att skaffa katt, exempelvis att katten kan leva i 15-18 år och behöver lika mycket tid, kärlek och omsorg som andra husdjur, skriver den ideella organisationen Djurskyddet.

En del tror att katter "alltid klarar sig", när en hemlös katt i själva verket ofta går en plågsam död till mötes.

Det finns människor som tror att katter ”alltid klarar sig”, och när de tröttnar på dem, eller åker på semester, låter de dem löpa vind för våg. Sanningen är dock att hemlösa katter ofta går en plågsam död till mötes, skriver Djurskyddet, som varje år räddar runt 2000 katter som förlorat sitt hem. För att få folk att fundera en extra gång innan de skaffar katt har organisationen, tillsammans med kattmatstillverkaren Mjau, infört ett ”kattkörkort”.

– Genom detta initiativ vill vi sätta fokus på ansvaret man har som nybliven kattägare. Det är egentligen helt otroligt att det fortfarande ges bort kattungar gratis! Katter är faktiskt ingen slit och släng-grej, det är ett liv som behöver kärlek, säger Mjaus brand manager Anna Lindblad i ett pressmeddelande.

Om värdet på katterna blev högre hade kanske fler tänkt efter både en och två gånger innan de skaffat katt.

Okastrerade katter leder till många oönskade kullar.

En bidragande orsak till att kattungar ges bort gratis är oplanerade kullar från okastrerade djur. Om man inte ägnar sig åt uppfödning rekommenderar Djurskyddet att låta kastrera både han- och honkatter. På så vis skulle katthemlösheten minska dramatiskt, skriver de. Ett annat tips är att ID-märka katten, så att den kan identifieras om den springer bort.

Körkortet kan man få genom att göra ett test på nätet.

En katt lever ofta 15-18 år.

Checklista för blivande kattägare:

1. Tänk framåt!
En katt lever förhoppningsvis i många år. En fråga du bör ställa dig är hur ditt liv ser ut om 15 år? Kommer det fortfarande passa att ha en kisse i hemmet då?

2. Hur bor du?
Katter är nyfikna och busiga. Din fina soffa kan plötsligt bli en klösbräda och gardinerna en klätterställning. Giftiga krukväxter och och lösa elsladdar är dessutom riktiga kattfällor, som genast måste väck. Är du inte beredd att göra förändringar i ditt hem? I sådant fall kanske det inte är läge att bli med katt.

En katt behöver lika mycket omvårdnad som andra djur.

3. Ekonomi
Även om en katt inte sällan är billig i inköp så tänk på att det kostar pengar att ha katt. Plånboken måste ha råd med mat, kattsand, leksaker, klösbräda, transportbur, försäkrings- och vaccinationskostnader. Man brukar räkna med att en katt kostar minst 1500-2500 kronor om året. Ta en titt på din ekonomi och se om den klarar av det.

4. Tid
En katt behöver, precis som en hund, både tillsyn och omvårdnad. Det är bra att se om du har människor i din närhet som kan tänka sig att hjälpa till med din katt när du exempelvis är på semester.

5. Rätt katt för dig
Det finns många hemlösa katter som är i behov av ett tryggt hem. Finns det något katthem i närheten där du bor? Att adoptera en katt utan hem är en god gärning. Och om du är sugen på den sötaste kattungen på Blocket kanske du ska fråga dig om du har rätt syfte med ditt blivande husdjur. Kattungen blir faktiskt stor, väldigt snabbt.

Källa: Djurskyddet

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen