Kabelätande stenmård etablerar sig i Skåne
Stenmården, Martes fiona, kan orsaka stora skador när den tuggar i sig elkablar och isolering från både bilar och hus. Foto: M. Zlinko – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0


Stenmården, som bland annat kan tugga sönder elkablar, har börjat etablera sig i Skåne, visar nya studier. 

I två studier från Högskolan i Kristianstad har studenter kartlagt den för Sverige nya främmande stenmården. DNA-analyser visar att arten nu kan anses vara etablerad i nordöstra Skåne. Studierna visar också att stenmården vågar sig närmare bebyggelse än den svenska skogsmården. 

Stenmården, som är besläktad med den svenska skogsmården, har orsakat stora skador nere i Europa där den bland annat tuggat sönder elkablar och isolering i allt från bilar till hus.

När man hade upptäckt nio fynd av den främmande arten stenmård i Bromöllatrakten i Skåne väcktes en oro över att en främmande däggdjursart kanske fått fäste i Sverige. Under senhösten började därför tre studenter från Högskolan Kristianstad studera stenmården i två olika examensarbeten, och nu är de klara med sina analyser.

Sammanlagt har elva fynd (6 kadaver och 5 foton) av stenmård gjorts i nordöstra Skåne under perioden 2014-2021. Två nya har alltså tillkommit sedan i våras och ingår inte i DNA-analyserna.

– Resultaten visade ingen genetisk skillnad mellan de fyra kadavrens mitokondrie-DNA. Detta innebär att de alla fyra härstammar från en gemensam anmoder och således är släkt, säger Karin Wetterberg, student på Biologprogrammet vid Högskolan Kristianstad, i ett pressmeddelande.

– Exakt hur de är släkt ser vi inte men de härstammar från minst två olika kullar. Därmed har föryngring skett i området och arten är etablerad.

Att alla stenmårdar härstammar från en gemensam anmoder tyder på att det är en ensam hona som invandrat och förökat sig i området. Antingen har hon varit dräktig vid ankomsten, eller att hon invandrat och sedan parat sig med ett okänt antal hanar.

En analys av miljön där stenmård och skogsmård återfanns visade att stenmård i högre grad söker sig närmare bebyggelse, vilket skulle kunna få konsekvenser för exempelvis sommarstugor som står tomma under vintern.

Foto: Madelene Nilsson

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!