Jiangs roll i Kinas globala strategi

Kina

Kinesiska ledare hänger på väggen. De är "faktiskt skådespelare i olika avsnitt av samma manus! De genomför samma strategi i olika faser." Foto: Jade Gao/AFP via Getty Images


Kinas före detta partichef Jiang Zemin förklarades död den 30 november. Påverkade av det utbredda missnöjet med Xi Jinpings brutala nedstängningspolitik, tycker somliga att Jiang var bättre än Xi. Vissa människor, särskilt affärsfolk i väst, tycker också att Jiang var bättre eftersom affärerna med Kina blomstrade under hans styre. Är det sant att Jiang var bättre?


En rättvis jämförelse bör baseras på helheten, som omfattar såväl synliga som icke synliga aspekter. På grund av mediebevakningen har många sett brutaliteten i covidnedstängningarna – bostadshus låstes utifrån och det blev kris gällande mat och sjukvård, brandmän kunde inte släcka bränder i tid och människor brändes till döds, bland annat. Folk skyller på Xi, med rätta.

Men hur många vet att under Jiangs styre fängslades hundratusentals Falun Gong-utövare, som fått utstå tvångsarbete, tortyr och blivit offer för organstöld? Det var Jiang som beordrade förföljelsen. Mediebevakningen av förföljelsen av Falun Gong stod inte i proportion till dess allvar. Det var också Jiang som pushade sin föregångare Deng att vara hård mot de demonstrerande studenterna, vilket ledde till massakern på Himmelska fridens torg där omkring 10 000 studenter dödades.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!