Jan Blomgren: Vad Tidöavtalet säger om ny kärnkraft - Del 3

Energi: Tidöavtalet

Professor Jan Blomgren granskar avsnittet om energi i Tidöavtalet i en serie artiklar. Nu har turen kommit till styrningen av myndigheter och forskning, samt möjligheten till ett snabbspår för ny kärnkraft. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.

Energi är ett av de områden regeringen och Sverigedemokraterna kommit överens att samarbeta inom. Vi granskar avsnittet om energi i Tidöavtalet i en serie om fem artiklar. Detta är den tredje delen i serien. Här granskar vi styrningen av myndigheter och forskning, samt möjligheten till ett snabbspår för ny kärnkraft.


De tre regeringspartierna (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) ingick efter valet en överenskommelse med Sverigedemokraterna där formerna och innehållet för samarbete inom åtta områden definierades, varav energi är ett. Avtalet granskas i fem artiklar, där upplägget genomgående är att själva texten i avtalet först återges, och kommenteras därefter.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!