Jan Blomgren: Stämmer det att man kan lagra el – på ett effektivt sätt? - Del 1

Energi: Utmaningar för förnybar el

Aldrig så vackra tankar om vindkraftens fördelar kommer på skam då det inte finns något effektivt sätt att spara energi från blåsiga till vindstilla dagar, menar krönikören. Foto: Bilbo Lantto


Detta är en opinionstext. Åsikterna är skribentens egna.

I argumentationen för vindkraft påstås ofta att den kan bli lönsam om vi bara lagrar el på olika sätt. Stämmer verkligen detta? Går det ens att lagra el effektivt? Som så mycket annat som har med energipolitik – och särskilt vindkraft – att göra handlar det om önskedrömmar.

El går inte att lagra, punkt slut. Däremot finns det tekniker att omvandla el till något annat, som senare kan användas för att skapa ny el, och det kallas (lite oriktigt) för att lagra el. I den politiska debatten har det ofta påståtts att med nya tekniker för lagring kan man lösa en av vindkraftens fundamentala svagheter: att den är så opålitlig. Tanken är naturligtvis tilltalande: Man producerar för lagret vid stark vind och använder detta vid svaga vindar. Med fungerande lagring skulle kanske till och med solceller kunna bli användbara?

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!