Ivo: Vårdplatsbristen hotar patientsäkerheten

Foto: Björn Lindgren/TT


Vårdplatserna är för få på Helsingborgs lasarett utifrån behovet – allvarliga vårdskador har redan blivit följden och det finns risk för fler. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter en specialgranskning.

– Det som är väldigt allvarligt är att man inte klarar av att övervaka, behandla och sköta omvårdnaden av patienterna på ett bra och säkert sätt och med den trygghet som patienterna kan förvänta sig, säger Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo.

Inspektioner har gjorts både på akuten och på vårdavdelningar inom specialistsjukvården i Helsingborg. Det som Ivo främst pekar på är att patienter vårdas utan adekvat övervakningsutrustning på platser som inte är patientsäkra och att patienter inte alltid får den tillsyn och omvårdnad, mediciner och näringstillförsel som de ska.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!