Iraks premiärminister: Kritiken "korrekt"
En av veckans många protester i Irak, på Tahrirtorget i Bagdad i tisdags. Foto: Khalid Mohammed/AP/TT


Det finns ingen "magisk lösning" på korruptionsproblemen i Irak, säger premiärministern i ett tv-tal som utgör hans första framträdande sedan de landsomfattande protesterna utbrutit. Men Adil Abd al-Mahdi ger demonstranterna delvis rätt, och utlovar reformer.

Som en första åtgärd ska regeringen ombildas, om parlamentet stödjer det, säger premiärministern. Han lovar också att försöka få igenom en lag om basinkomst för fattiga familjer.

Men han upprepade flera gånger att landet blir onödigt svårstyrt eftersom ministrar har svårt att få gehör i parlamentet.

Ett 30-tal dödsoffer rapporteras i de utbredda gatuprotester mot vanstyre som skakat Irak i veckan. I tv-talet kallar al-Mahdi ropen på ett slut på myglet för "korrekta".

I torsdags infördes utegångsförbud i Bagdad och flera andra storstäder, men det verkar inte avskräcka demonstranter från att dra ut på gatorna. Läget är dock svårbedömt, eftersom myndigheterna försöker hålla internet stängt för att försvåra protesterna. Ungefär 75 procent av Irak är nedkopplat, enligt webbövervakaren Netblocks.

Mycket beror nu på hur religiösa ledare agerar. Den högste shiamuslimske ledaren, storayatollan Ali Sistani, har ännu inte uttalat sig. Han väntas i dag som brukligt delta i fredagsbönen.

(TT-Reuters)