Ilskan mot Sverige påverkar svenskarnas val av semesterdestinationer

Adam Györki, presskontakt TUI. Foto: David Axelsson/TUI


Turkiet har under många år varit en klar favorit när svenskarna har bokat semesterresor. Men när ilskan har växt i Turkiet, på grund av den senaste tidens aktioner och demonstrationer i Stockholm, har trenden vänt.

Relationen mellan Turkiet och Sverige har påverkats negativt av den senaste tidens händelser i Stockholm. En docka föreställande landets president Erdogan som hängdes utanför stadshuset och koranbränningen utanför Turkiets ambassad, var två incidenter som resulterade i stora demonstrationer i Turkiet. Svenska utrikesdepartementet (UD) var därför snabbt ute och uppmanade svenskar som befinner sig i Turkiet att undvika stora folksamlingar.

Turkiet har under många år varit en favoritdestination för svenskar under sommarhalvåret. När det nu har blivit dags för många att boka semesterresor inför den kommande sommaren märker resebolagen en klar avmattning av intresset för Turkiet. De ilskna protesterna mot Sverige samt UD:s uppmaning verkar ha bidragit till en minskning av resebokningarna till landet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!