IS-tonåring som vill komma hem ångrar inget
De tre tonåringarna fastnade på bild på Gatwicks flygplats i februari 2015 på väg för att ansluta sig till IS i Syrien. Foto: Metropolitan Police/TT-arkivbild


En brittisk tonåring som lämnade Storbritannien som 15-åring vill åka hem. Hennes två förstfödda barn har dött och nu fruktar hon för sitt ofödda barns liv.

Kvinnan, nu 19 år, anslöt sig till terrorgruppen IS i Syrien tillsammans med två skolkamrater från London för fyra år sedan. De tre fastnade på övervakningsbilder på Gatwicks flygplats i februari 2015 i färd med att borda ett flyg till Turkiet.

Hon och hennes nederländske make bor nu i det syriska flyktinglägret al-Hawl, efter att maken deserterat från IS:s sista fäste i Baghouz i östra Syrien.

– Jag var svag. Jag stod inte ut med lidandet som livet på fronten innebar, säger hon.

Ångrar inte

Hon har fött två barn under åren i Syrien, en dotter och en son som båda avlidit. Nu är hon gravid i nionde månaden med sitt tredje barn.

– Jag var rädd att även det här barnet skulle dö om jag stannade kvar, så jag flydde från kalifatet. Nu är att komma hem till Storbritannien allt jag vill.

Trots barnens död ångrar den brittiska tonåringen inte beslutet att lämna hemmet och sin familj för att åka till Syrien. En av de två andra flickorna har enligt uppgift dött i Syrien och den andra är kvar i Baghouz. En tredje tonåring från samma område i Storbritannien är även hon kvar i IS-fästet, enligt 19-åringen – trots att deras makar har dött i strid.

– De var starka. Jag respekterar deras beslut, säger hon om sina kamrater.

Berörde inte

19-åringen beskriver tillvaron i Syrien som ett "mestadels vardagligt liv, med bombningar då och då".

– När jag såg mitt första avhuggna huvud i en papperskorg berörde det mig inte alls. Det var från en infångad krigare på slagfältet, en fiende till islam. Jag tänkte enbart på vad han hade kunnat göra mot en muslimsk kvinna om han hade fått chansen.

(TT-AFP)