Frilansjournalist utsatt för dödshot – anmälningar läggs ner direkt
Frilansjournalisten Joakim Lamotte. Foto: Skärmdump/Facebook


Frilansjournalisten Joakim Lamotte och hans familj har hotats till livet. Trots anmälningar till polisen läggs de ner kort därefter.

I en livesändning på Facebook berättar han att han som journalist är van vid att få ta emot hot. I helgen ringde en person med förvrängd röst och sade att man har lagt sprängmedel under Lamottes och hans frus bil.

– Men nu har det gått så långt att man hotar inte längre bara mig utan man ger sig på min familj, min fru och mina barn. Och det här har eskalerat de senaste veckorna.

Han säger att det är personer som ringer hem till honom och som säger att man ska slakta honom och hans fru. Man ska även våldta hans fru och deras barn.

I helgen fick han ta emot ungefär 40 hotsamtal. Han har polisanmält hoten och bombhotet. Polisen kom även hem till honom på söndagen för att undersöka ifall det fanns sprängladdningar under bilarna. Men man har inte hittat något. Han säger att det var jobbigt för familjen att hållas inne samtidigt som polisen letade efter apterade sprängladdningar.

Joakim Lamotte hotades även till livet när han meddelade att han skulle göra livesändningen. Men han valde att göra den ändå. Han säger att han är trött på att man försöker tysta honom och hans journalistiska arbete.

Trots att han har spelat in hotsamtalen – där personer säger att man ska slakta och skära halsen av honom – har inte polisen inte gjort några ordentliga utredningar.

I videon på Facebook visar han upp flera anmälningar. I en anmälan fick polisen in den vid elva-tiden. En timme senare hade man lagt ner ärendet. Han säger att han har spelat in hotsamtalen men polisen hade avslutat ärendena innan han ens hunnit skicka ljudfilerna där hoten fanns.

– Detta är ett hot mot yttrandefriheten och det fria ordet. Och det tas inte på allvar i Sverige i dag. Vi har så många som blir hotade. Man försöker tysta människor. Men det tas inte på allvar. Det läggs inga resurser på det här, säger han.

Syftet med livevideon är att han vill att allmänheten ska veta vad som sker och att vissa personer blir hotade utan att man gör så värst mycket åt det. Han vill att detta uppmärksammas och att det leder till debatt.

Han säger samtidigt att hans fall kan ha kopplingar med ett annat bombhot i Göteborg där polisen fick spärra av ett område. Han hoppas att polisen därmed tar hoten på allvar. Och han hoppas att de personer som ligger bakom de båda bombhoten kommer att gripas.  

Det har gått så långt att Lamotte nu har satt upp övervakningskameror med rörelsedetektorer på sin tomt för att skydda sig och sin familj.