Franske premiärministern: Inget får stoppa valet
En soldat står vakt vid Triumfbågen på Champs Elysees i Paris. Skytten och en polis sköts till döds vid gårdagens skjutning. Foto: Benjamin Cremel/AFP/Getty Images


Den man som fransk polis har jagat för inblandning i attacken på Champs-Élysées där skytten och en polis dödades har överlämnat sig själv till belgisk polis i Antwerpen.

Men inget kommer att stoppa helgens val, enligt premiärministern, som säger att landet är fullt mobiliserat med 50 000 poliser och elitstyrkor för att skydda väljarna.

Terrororganisationen IS tar på sig attacken där en polis dödades och två skadades allvarligt, bara dagar före det franska presidentvalet.

Människor sprang för sina liv på den välbesökta paradgatan Avenue des Champs-Élysées när mannen klev ur sin bil och öppnade eld med automatvapen mot ett polisfordon vid 21-tiden på torsdagskvällen.

Därefter rörde han sig vidare till fots innan polis besvarade elden och han sköts till döds. Förutom de två skadade och den dödade polisen träffades en utländsk kvinnlig turist av splitter och fick lindriga skador i samband med skjutningen.

En talesperson för inrikesdepartementet säger till Europe Radio 1 att fransk polis jagar en man som identifierats av belgisk säkerhetstjänst för inblandning i dådet.

Gömde kunder i källaren

Polisens snabba agerande hyllades.

– Pliktkänslan hos våra poliser i natt har avvärjt en massaker. De förhindrade ett blodbad på Champs-Élysées, säger inrikesminister Matthias Fekl.

Champs-Élysées, en aveny i Paris hjärta kantad av restauranger och butiker, liknade mer en krigszon än ett turiststråk efter attacken. Hundratals poliser med automatvapen, hjälmar och skottsäkra västar, spärrade snabbt av området samtidigt som närliggande tunnelbanestationer stängdes av.

– Vi var tvungna att gömma våra kunder i källaren, säger Choukri Chouanine, som driver en restaurang nära platsen, och tillägger att många skott hördes.

Planerade polisattack tidigare

Terrorrörelsen IS tar genom sitt propagandaorgan Amaq på sig dådet och identifierar den dödade angriparen som en av deras "soldater". Händelsen utreds också som ett terrorbrott, och polisen försöker att ta reda på om mannen kan ha haft medhjälpare eller inte.

– Angriparens identitet är känd och har kontrollerats. Jag kommer inte att offentliggöra den eftersom utredningar med tillslag pågår, säger åklagaren François Molins.

Gärningsmannen är enligt källor till AFP en 39-årig fransman. Hans hem i östra Paris har sökts igenom. Mannen ska ha gripits i februari i år, misstänkt för att ha planerat en attack mot poliser, men släppts i brist på bevis. Han dömdes till 15 års fängelse i februari 2005 för tre försök till mord, däribland mot poliser.

Polisens tekniker på plats på paradgatan Champs-Élysées efter dådet. Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT

Kallar till krismöte

I Frankrike, som de senaste åren upplevt flera mycket allvarliga terrorattacker, råder den högsta terrorhotnivån. President François Hollande har ställt in en resa till Bretagne och kallat till ett krismöte i dag. Han sade i ett tv-sänt tal efter attacken att han är övertygad om att den är terrorrelaterad.

Dådet inträffar bara dagar innan söndagens presidentval och landets premiärminister Bernard Cazeneuve säger att regeringen och säkerhetsstyrkorna är fullt mobiliserade och att inget kommer att hindra valet från att genomföras. Omkring 50 000 poliser, inklusive elitstyrkor, har mobiliserats för att skydda väljarna på valdagen.

"Det är upp till oss att inte ge efter för fruktan och skrämsel och manipulation som skulle spela fienderna i händerna", säger han i ett uttalande.

Två av kandidaterna i söndagens presidentval, Marine Le Pen och François Fillon, har meddelat att de avbryter sina kampanjer. Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon sade att kandidaterna inte bör ge efter för våldet:

– Medan vi väntar på mer definitiv information tror jag att vi måste fortsätta med våra medborgerliga plikter: ingen panik, inte avbryta vår demokratiska process.

I tisdags greps två män i Marseille misstänkta för att ha planerat ett terrordåd inför valet. Terrorrörelsen IS flagga, tre kilo sprängmedel och ett automatvapen och två handeldvapen hittades vid husrannsakningar i samband med gripandet.

(TT-AFP-Reuters)

Fakta

Terrordåd i Frankrike

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat mördades tolv personer i januari 2015 i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer i samband med att en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive Islamiska staten (IS).

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna - de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

Fortfarande råder undantagstillstånd i Frankrike, vilket bland annat ger polisen utökade möjligheter att söka och gripa personer. Undantagstillståndet förlängdes i december till att gälla över parlaments- och presidentvalen i vår.