Frankrike förbjuder kritiserad chockgranat
Kravallpolis i Marseille i södra Frankrike sparkar iväg en av polisens tårgasgranater. Bilden är från sammandrabbningar i samband med en av Gula västarnas manifestationer i januari i fjol. Foto: Claude Paris/AP/TT


Fransk polis ska hädanefter inte få använda sig av den hårt kritiserade chockgranaten GLI-F4, säger inrikesminister Christophe Castaner under en intervju med tv-kanalen France 3.

GLI-F4 ligger bakom många av de skador på demonstranter som rört upp känslor i landet under de senaste månaderna. Granaten består av en sprängladdning som orsakar en tryckvåg och en kraftig smäll. Granaten avger dessutom tårgas vid detonationen.

President Emmanuel Macron har krävt att regeringen ska lämna förslag på hur hederskodexen inom polisväsendet kan höjas, mot bakgrund av videoklipp som visar hur poliser använder sig av oproportionerligt våld vid proteströrelsen Gula västarnas manifestationer.

Flera av manifestationerna har urartat i våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Under det senaste året har två personer dödats, 24 människor har förlorat synen på ett eller båda ögonen, fem har förlorat en hand och flera hundra personer har skadats, enligt en sammanställning.

(TT)