Försvunnen militär misstänks ha kidnappats
Polisen har sökt efter 31-åringen med helikopter, men misstänker nu att han utsatts för människorov. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Polisen misstänker att den yrkesmilitär som varit försvunnen i nästan två veckor blivit utsatt för människorov. Hundratals frivilliga har utan framgång sökt mannen i skogarna söder om Stockholm.

Den 31-årige mannen har varit försvunnen sedan den 12 november, då han ska ha lämnat sitt hem för att ta en löprunda söder om Stockholm. Sedan dess har han inte setts till, trots sökinsatserna där bland annat kollegor deltagit.

Så sent som i helgen misstänkte polisen inget brott. Men sedan allt material och alla tips om den försvunne mannen satts i händerna på en grupp erfarna utredare av grova brott vid citypolisen i Stockholm har den bedömningen ändrats, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

– De har nu i dag suttit ner och gjort en ny bedömning av allt inkommet material. Då har man funnit anledning att tro att brott har begåtts, och man har rubricerat det här brottet som människorov, säger Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

I en brottsutredning har polisen tillgång till betydligt större befogenheter och tvångsmedel än i en utredning om en försvunnen person. Än vill polisen inte förklara varför bedömningen ändrats.

– Utredningsledaren har valt att hålla det mellan sig och sina utredare. Det omfattas av förundersökningssekretess och är själva essensen i utredningen just nu, så det vill de hålla för sig själva, och med all rätt, säger Ola Österling.

Polisen har sökt efter 31-åringen med helikopter. Vid sidan om det har frivilligorganisationen Missing people lett en sökinsats, som under lördagen organiserade omkring 400 personer och sträckte sig över stora delar av Södertörn.

TT: Gör de här sökinsatserna någon nytta om det rör sig om ett människorov?

– Det är en bra fråga. Det kan det finnas, det är en komplicerad utredning och vi utesluter ingenting i nuläget, säger Ola Österling.

(Lucas Brischetto/TT)