Flera butiker stoppar utländskt kött


I dag, på onsdagen, gick Coop-butikerna på Gotland ut med att man endast tänker sälja svenskt kött. Man gör det som en solidaritetshandling till lantbrukarna, rapporterar SVT Nyheter Öst.

Även ICA Kvantum i Umeå har valt att inte ta hem utländskt kött för att stötta lantbrukarna, skriver Land Lantbruk.

Tidigare har de svenska lantbrukarna vädjat till allmänheten att köpa svenskt kött. Det är på grund av att det torra vädret har gjort att köerna till slakterierna blivit längre.

– Ja, vi kommer enbart lägga beställningar på främst gotländskt kött från och med idag. Skulle det inte räcka till så fyller vi på med kött från fastlandet, säger Carl-Johan Stålhammar, vd för Coop Gotland, till tv-kanalen.

Man fattade beslutet på tisdagen. Enligt SVT ska beslutet vara väl förankrat från Coop-kedjans högsta ledning ända ner till de anställda i de nio Coop-butikerna som finns på ön.

Stålhammar säger att det är positivt besked, vilket även de anställda i butikerna på ön tycker. Han säger att man kände att man måste hjälpa till ”och dra vårt strå till stacken”.

Både spannmålsproduktionen och djurhållningen har drabbats svårt på grund av det torra vädret. Som följd av detta höll landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) en pressträff på måndagen med LRF och Jordbruksverket. Man för samtal med EU-kommissionen om att betala ersättning till bönder.

– Situationen är allvarlig och mycket allvarlig på vissa platser, sade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S).

Epoch Times har tidigare skrivit om att lantbrukarna runt om i Sverige har uppmanat folket att köpa svenskt kött.

På grund av att slakterierna har fått ett ökat tryck kan väntetiden ligga på ett halvår jämfört med det normala på två-tre veckor.

– Vill man hjälpa till så ska man köpa svenskt kött i affären och man ska be om svenskt när man går på restaurang, säger lantbrukaren Mats Andersson i Varberg till Aftonbladet.

ICA Kvantum i Ystad och Coop i Kristianstad har tidigare valt att skänka frukt och grönsaker till lantbrukarna så att djuren kan få stödutfodring. Coop i Värmland kommer att börja med detta i morgon.

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen