loadingAtt dricka mycket mjölk kan ge större risk att drabbas av höftfraktur och högre dödlighet medan filmjölk och yoghurt i stället gör tvärtom och minskar risken. Foto: Terri Cnudde
Att dricka mycket mjölk kan ge större risk att drabbas av höftfraktur och högre dödlighet medan filmjölk och yoghurt i stället gör tvärtom och minskar risken. Foto: Terri Cnudde
Inrikes

Filmjölk är bättre för människor än mjölk

Lotta Svedin

Svenskar dricker mycket mjölk även om det minskat de senaste åren. Mjölk har förknippats med hälsa och en källa till starka ben i över hundra år. Varför bryter då svenskar oftare höften än människor i andra länder? En grupp forskare från Uppsala universitet började undersöka vad detta kunde bero på.

Förslagen om orsakerna till de många frakturerna i Sverige har varit många. En tänkbar förklaring har varit det nordliga klimatet med halka och brist på solljus och D-vitamin. Men vid en jämförelse med till exempel Finland så faller den teorin. Det står att läsa i en artikel från det statliga forskningsrådet Forte.

Forskarna ställde sig frågan om det kunde finnas ett samband med svenskarnas vana att dricka mjölk. Och de första resultaten som publicerades 2014 fick stor uppmärksamhet.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingAtt dricka mycket mjölk kan ge större risk att drabbas av höftfraktur och högre dödlighet medan filmjölk och yoghurt i stället gör tvärtom och minskar risken. Foto: Terri Cnudde
Att dricka mycket mjölk kan ge större risk att drabbas av höftfraktur och högre dödlighet medan filmjölk och yoghurt i stället gör tvärtom och minskar risken. Foto: Terri Cnudde
Inrikes

Filmjölk är bättre för människor än mjölk

Lotta Svedin

Svenskar dricker mycket mjölk även om det minskat de senaste åren. Mjölk har förknippats med hälsa och en källa till starka ben i över hundra år. Varför bryter då svenskar oftare höften än människor i andra länder? En grupp forskare från Uppsala universitet började undersöka vad detta kunde bero på.

Förslagen om orsakerna till de många frakturerna i Sverige har varit många. En tänkbar förklaring har varit det nordliga klimatet med halka och brist på solljus och D-vitamin. Men vid en jämförelse med till exempel Finland så faller den teorin. Det står att läsa i en artikel från det statliga forskningsrådet Forte.

Forskarna ställde sig frågan om det kunde finnas ett samband med svenskarnas vana att dricka mjölk. Och de första resultaten som publicerades 2014 fick stor uppmärksamhet.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024