Fem åtalas för brott i bostadsrättsföreningar

Bostadsområdet "Kinesiska muren" på Thomssons väg i Rosengård i Malmö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Fem personer som är eller har varit styrelseledamöter i två vanskötta bostadsföreningar i Malmö åtalas för bokföringsbrott, rapporterar Sydsvenskan.

Lägenhetskomplexet i Rosengård kallas för kinesiska muren och tidningen har i flera granskningar visat hur de boende i många år fått uthärda en miserabel boendestandard. Det har handlat om fuktproblem i lägenheterna, problem med uppvärmningen, återkommande strömavbrott, krossade fönster, smuts, råttor och om hissar som är ur funktion.

Åtalet gäller bristande bokföring och uteblivna årsredovisningar.

– För bostadsrättsföreningarna är det att bokföringar ska upprättas, och sedan ska det upprättas en årsredovisning som sammanfattar vad som skett ekonomiskt under året. Det är jätteviktigt för medlemmarna i föreningarna att detta finns om de ska sälja, och det är det jag går till åtal på, har ekobrottsåklagare Jimmy Serrano tidigare sagt till tidningen.

För en av de åtalade yrkar åklagaren också på näringsförbud och en företagsbot på en halv miljon kronor.

(TT)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.