Ex-jihadist: Nätverk smugglade islamister till Europa som migranter
15 personer misstänks ingå ett nätverk som har hjälpt smuggla jihadister till Italien. Foto: Rosario Annunziata. Bilden har inget med artikeln att göra.


Italiensk polis har gripit 15 misstänkta personer som misstänks vara en del av ett nätverk som hjälpte till att smuggla in islamistiska terrorister som illegala migranter och asylsökande. Detta efter att ha fått information från en avhoppad jihadist, skriver Breitbart, som hänvisar till den italienska tidningen Il Giornale.

Gripandena skedde i städerna Palermo, Trapani, Caltanissetta och Brescia under veckan.

Förhindra en kamikazearmé

– Jag berättar det jag känner till för att jag vill förhindra att ni hittar en kamikazearmé i Italien, säger den avhoppade jihadisten till italiensk polis.

En av de misstänkta var av särskilt intresse för polisen. Detta efter att de hade upptäckt att han hade lagt ut islamistisk propaganda på Facebook. Där hade han uppmuntrat andra till att bli martyrer i Allahs namn.

Åklagaren i Palermo sade att personen också var medlem i en Facebook-grupp som hjälpt honom att kontakta andra kända extremistiska jihadister.  

Enligt åklagare har nätverket framför allt smugglat jihadister från Tunisien. Det ”utgör ett nuvarande och konkret hot mot den nationella säkerheten eftersom det kan föra in flera olagliga migranter genom att använda en dold, säker och snabb väg via havet”.

Kopplingar till terrorism

Åklagare tillägger att nätverket var ”särskilt intressant” för polisen och säkerhetstjänsterna i Tunisien eftersom personerna misstänkts ha kopplingar till terrorism.

Tidigare i augusti grep tunisiska myndigheter illegala migranter på en båt som var på väg mot Italien. Nio av de 15 personerna på båten ska ha haft kopplingar till terrorism.

I februari varnade Interpol att så många som 50 tunisiska jihadister har tagit sig in i Italien för att sedan försöka ta sig vidare in i andra europeiska länder och begå terroristdåd.