Europaparlamentet: Förtrycket av uigurerna utgör brott mot mänskligheten

EU-parlamentet anser att den kinesiska regimens förtryck av uigurer och andra folkslag i Xinjiang utgör brott mot mänskligheten. Foto: Christopher Furlong/Getty Images


Europaparlamentet antog på torsdagen en resolution om att det kinesiska kommunistpartiets förtryck i Xinjiangregionen utgör brott mot mänskligheten och en allvarlig risk för folkmord.

Parlamentet säger att man starkt fördömer förföljelsen av den uiguriska minoriteten och andra etniska turkfolk i Xinjiang i Kina.

”Dessa minoritetsgrupper i Kina är offer för brutala åtgärder som massdeporteringar, politisk indoktrinering och familjeseparation, inskränkningar av religionsfriheten, kulturell förstörelse och omfattande övervakning”, skriver Europaparlamentet i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!