Efter kritiken – nytt förslag till terrorlag
Justitieminister Morgan Johansson (S) tror att ett nytt lagförslag kan omvandlas till terrorlag nästa år. Foto: Susanna Pettersson Öste/TT


Regeringen skickar i dag ut på remiss ett nytt förslag till terrorlag som ska kriminalisera samröre med terroristorganisationer, rapporterar Ekot.

– Vi har arbetat om förslaget, och vi går nu vidare med ett självständigt och utvidgat samröresbrott, där vi täcker in så många handlingar som vi kan, inom ramen för de begränsningar som grundlagen sätter upp, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till radion.

Istället för att förbjuda deltagande i terrorstämplade organisationer riktar det nya förslaget in sig på olika handlingar som kan underlätta terrorverksamhet. Enligt förslaget ska det exempelvis ses som ett brott om man upplåter lokaler eller mark till en terroristorganisation. Brottet ska kunna ge upp till sex års fängelse.

I mars i år drog regeringen tillbaka sitt tidigare förslag efter kritik från lagrådet. Till hösten väntas regeringen lägga fram en lagrådsremiss, som nästa år skulle kunna bli lag.

(TT)