EU – en byråkratisk sovjetrepublik?

EU-medlemskapet har fått många att ställa frågan: hur mycket EU-integrering är möjlig för en nation utan att den förlorar sin suveränitet? Foto: Thijs ter Haar (cc-by-2.0)


Efter Frankrike och Tjeckien har nu Sverige tagit över ordförandeskapet i EU:s ministerråd. Fyra prioriteringar som ska lyftas under det svenska ordförandeskapet är säkerhet, motståndskraft, välstånd och demokratiska värden.

De 27 EU-länderna består av befolkningar som talar olika språk och som inte deltar i samma offentliga samtal. Likväl fattar EU-parlamentet beslut som påverkar över 500 miljoner människor, och från högsätet i Bryssel betraktas den lokala bestämmanderätten som ett hinder att överkomma.  

Återverkningarna av EU:s beslut blir kännbara från Neapel till den polska landsbygden och i Norrbottens inland. Hälften av besluten som fattas av fullmäktige runt om i landet uppges vara influerade av EU, och EU-regleringar detaljstyr allt fler aspekter av regionala frågor. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!