loading
Hälsa

Driv bort sockerbegär och elaka bakterier med Manukahonung

Cathy Margolin

Jag skriver vanligtvis bara om kinesiska örter, men idag gör jag ett undantag. Det beror på att rå Manukahonung kommer från en mycket anmärkningsvärd medicinväxt. Jag talar förstås om Tea Tree plantan. Tea Tree kommer från Nya Zeeland, och det man vanligtvis förknippar den med är Tea Tree olja, vilken förtjänar en alldeles egen artikel.

Vad är så fantastiskt med Manuka?

Ren Manukahonung kan användas på tusen sätt. Det första man tänker på är kanske som en energiboostande och smakrik sötning, men det finns alltså många fler sätt.

Först ska jag berätta hur man får bin att göra honung av enbart Manuka blommor.

Jag bad en biexpert från Nya Zeeland att förklara hur det går till. Jag tycker att det är fascinerande, så jag ska berätta för er. De första blommorna som slår ut på våren är Manuka blommorna. Bina har ingen annan källa till pollen i ungefär en månad eller lite mer beroende på vädret. Därför tillverkar bina ren Manukahonung endast en kort tid, innan de andra blommor slår ut. 

Forskning visar att Manukahonung dödar alla typer av bakterier som den har testats på,  till och med de ”superbakterier” som plågar världen idag, och som har blivit antibiotikaresistenta.

Detta är en av anledningarna till att den är ganska dyr. Ren Manukahonung kan alltså bara tillverkas 30-45 dagar per år. Även om bina kanske fortfarande festar på Tea Tree blommor, så kommer honungen att blandas upp med andra pollinerande växter så snart de andra blommorna börjar blomma.

Vetenskapen bakom Manuka

Det finns gott om vetenskaplig forskning som bekräftar Manukahonungens medicinska effekter. Forskare vid University of Sydney School of Molecular and Microbial Biosciences har funnit att Manukahonung har en del enastående egenskaper. En snabb pub.med-sökning ger minst 80 olika studier och publikationer om Manukahonungens effekter som visar att den är antiinflammatorisk, antibakteriell och antimikrobiell, den används även vid sårläkning och mot stafylokocker – listan kan göras lång. Forskning visar att Manukahonung dödar alla typer av bakterier som den har testats på,  till och med de ”superbakterier” som plågar världen idag, och som har blivit antibiotikaresistenta.

Manukablommor (Leptospermum scoparium).

Professor Dee Carter är en av forskarna i teamet som gjorde upptäckten. Hon säger att nyckelingrediensen till honungens effektivitet är en substans i honungen som heter metylglyoxal (MGO). Metylglyoxal är i sig själv toxisk, men i kombination med de, hittills okända substanserna, skapar den ett ”multi-system fel” i bakterier.

Gammal visdom visste före modern vetenskap

Många kulturer världen över har sina egna universalmedel. Innan antibiotikan kom användes örter, mineraler och honung i tusentals år med stor framgång för att bota allt möjligt. Manuka är en av dessa universalmedel. Jag tycker alltid det är spännande när vetenskapen bekräftar sådant som man redan känt till i årtusenden. Manukahonung, i likhet med kinesiska örter, har bidragit till hälsa och välmående i långa tider.

Manuka för att bli av med sockerbegär

Har du sockerbegär, så pröva det här tricket:

Ta en 1/4 tsk Manukahonung och sätt under tungan när sockerbegäret kommer, vänta sedan 10 minuter. Om begäret kommer tillbaka så upprepa. De som har ett starkt sockerbegär kan behöva upprepa detta flera gånger under den första dagen. Men ge inte upp. Om du gör det här enkla tricket i tre dagar i rad, så kommer du att upptäcka att sockerbegäret minskar dramatiskt.   

Orsaken är enkel

Bina har tillsatt ett speciellt enzym till nektaren som delar upp sackaros till glukos och fruktos – två enkla sockerarter som våra kroppar kan ta upp direkt. Äkta Manuka honung absorberas lätt genom munnens slemhinnor, och går snabbt ut i blodet. Detta tillfredställer insulin receptorerna som är de som sänder ut sockerbegär-signalerna. (Jag har testat det här med annan honung, men det fungerar inte). Så det är värt att köpa äkta Manukahonung om du vill bli av med sockerbegär – och dessutom får du ju de andra hälsofördelarna som den för med sig.


Cathy Margolin är utbildad inom österländsk medicin och grundare av Pacific Herbs.

 

Manukahonung

Manukahonung kan innehålla olika nivåer av metylglyoxal (MGO), ju högre MGO-nivån är desto mer antibakteriella egenskaper har honungen. 

Manukahonung används både in- och utvärtes:

Invärtes: Den kan ätas direkt från skeden, eller användas som sötning i te, smoothies, på smörgåsen, i bakverk etcetera.

Utvärtes: Stryk på ett tunt lager på sår, skär- och brännsår, på eksem och akne med mera.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Hälsa

Driv bort sockerbegär och elaka bakterier med Manukahonung

Cathy Margolin

Jag skriver vanligtvis bara om kinesiska örter, men idag gör jag ett undantag. Det beror på att rå Manukahonung kommer från en mycket anmärkningsvärd medicinväxt. Jag talar förstås om Tea Tree plantan. Tea Tree kommer från Nya Zeeland, och det man vanligtvis förknippar den med är Tea Tree olja, vilken förtjänar en alldeles egen artikel.

Vad är så fantastiskt med Manuka?

Ren Manukahonung kan användas på tusen sätt. Det första man tänker på är kanske som en energiboostande och smakrik sötning, men det finns alltså många fler sätt.

Först ska jag berätta hur man får bin att göra honung av enbart Manuka blommor.

Jag bad en biexpert från Nya Zeeland att förklara hur det går till. Jag tycker att det är fascinerande, så jag ska berätta för er. De första blommorna som slår ut på våren är Manuka blommorna. Bina har ingen annan källa till pollen i ungefär en månad eller lite mer beroende på vädret. Därför tillverkar bina ren Manukahonung endast en kort tid, innan de andra blommor slår ut. 

Forskning visar att Manukahonung dödar alla typer av bakterier som den har testats på,  till och med de ”superbakterier” som plågar världen idag, och som har blivit antibiotikaresistenta.

Detta är en av anledningarna till att den är ganska dyr. Ren Manukahonung kan alltså bara tillverkas 30-45 dagar per år. Även om bina kanske fortfarande festar på Tea Tree blommor, så kommer honungen att blandas upp med andra pollinerande växter så snart de andra blommorna börjar blomma.

Vetenskapen bakom Manuka

Det finns gott om vetenskaplig forskning som bekräftar Manukahonungens medicinska effekter. Forskare vid University of Sydney School of Molecular and Microbial Biosciences har funnit att Manukahonung har en del enastående egenskaper. En snabb pub.med-sökning ger minst 80 olika studier och publikationer om Manukahonungens effekter som visar att den är antiinflammatorisk, antibakteriell och antimikrobiell, den används även vid sårläkning och mot stafylokocker – listan kan göras lång. Forskning visar att Manukahonung dödar alla typer av bakterier som den har testats på,  till och med de ”superbakterier” som plågar världen idag, och som har blivit antibiotikaresistenta.

Manukablommor (Leptospermum scoparium).

Professor Dee Carter är en av forskarna i teamet som gjorde upptäckten. Hon säger att nyckelingrediensen till honungens effektivitet är en substans i honungen som heter metylglyoxal (MGO). Metylglyoxal är i sig själv toxisk, men i kombination med de, hittills okända substanserna, skapar den ett ”multi-system fel” i bakterier.

Gammal visdom visste före modern vetenskap

Många kulturer världen över har sina egna universalmedel. Innan antibiotikan kom användes örter, mineraler och honung i tusentals år med stor framgång för att bota allt möjligt. Manuka är en av dessa universalmedel. Jag tycker alltid det är spännande när vetenskapen bekräftar sådant som man redan känt till i årtusenden. Manukahonung, i likhet med kinesiska örter, har bidragit till hälsa och välmående i långa tider.

Manuka för att bli av med sockerbegär

Har du sockerbegär, så pröva det här tricket:

Ta en 1/4 tsk Manukahonung och sätt under tungan när sockerbegäret kommer, vänta sedan 10 minuter. Om begäret kommer tillbaka så upprepa. De som har ett starkt sockerbegär kan behöva upprepa detta flera gånger under den första dagen. Men ge inte upp. Om du gör det här enkla tricket i tre dagar i rad, så kommer du att upptäcka att sockerbegäret minskar dramatiskt.   

Orsaken är enkel

Bina har tillsatt ett speciellt enzym till nektaren som delar upp sackaros till glukos och fruktos – två enkla sockerarter som våra kroppar kan ta upp direkt. Äkta Manuka honung absorberas lätt genom munnens slemhinnor, och går snabbt ut i blodet. Detta tillfredställer insulin receptorerna som är de som sänder ut sockerbegär-signalerna. (Jag har testat det här med annan honung, men det fungerar inte). Så det är värt att köpa äkta Manukahonung om du vill bli av med sockerbegär – och dessutom får du ju de andra hälsofördelarna som den för med sig.


Cathy Margolin är utbildad inom österländsk medicin och grundare av Pacific Herbs.

 

Manukahonung

Manukahonung kan innehålla olika nivåer av metylglyoxal (MGO), ju högre MGO-nivån är desto mer antibakteriella egenskaper har honungen. 

Manukahonung används både in- och utvärtes:

Invärtes: Den kan ätas direkt från skeden, eller användas som sötning i te, smoothies, på smörgåsen, i bakverk etcetera.

Utvärtes: Stryk på ett tunt lager på sår, skär- och brännsår, på eksem och akne med mera.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024