Dr. Sanna Ehdin: Kryddnejlika stärker och skyddar hälsan
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa
Kryddor har använts som medicin i tusentals år. Även modern forskning visar att kryddor och örter är rika på vitaminer, mineraler och till och med innehåller mer antioxidanter än frukt och bär. Kryddnejlika är den krydda som har den högsta koncentrationen av antioxidanter.


Kryddnejlikan är en populär krydda som används i pepparkakor och till glögg. Men den är så nyttig att vi borde äta den året runt, flera gånger i veckan. Den har en rad hälsofördelar och är bland annat smärtstillande, antibakteriell, stimulerande och kramplösande. På grund av de orientaliska kryddornas goda smaker och medicinska egenskaper har de både byggt rikedomar och startat korståg och kryddkrig!

Ett centralt aktivt ämne i kryddnejlikan är antioxidanten eugenol, som hindrar blodet från att koagulera och är bra för hjärtpatienter eller för att förebygga hjärtsjukdomar. Tuggar man i sig ett par kryddnejlikor blir munslemhinnan lätt bedövad, vilket används mot bland annat tandvärk.

Kryddnejlika är den krydda som innehåller mest antioxidanter av alla kryddor.

Kryddnejlika innehåller också thymol och flavonoider som sänker blodsockernivån och är antiinflammatoriska. Näringsinnehåll är främst vitamin B, mangan, vitamin K, magnesium, kalcium, kalium och omega-3.

7 positiva hälsoeffekter av kryddnejlika:


1. Hjälper luftvägarna på grund av dess slemlösande, antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper.

2. Innehåller ett ämne som påverkar vårt serotonin positivt i kroppen (i tunntarmen produceras 80 procent av kroppens serotonin, viktigt för tarmrörelserna). Serotonin är också viktigt för att motverka depression och migrän.

3. Att suga och tugga i sig en torkad nejlika är utmärkt för tänder och tandkött samt motverkar dålig andedräkt (som till exempel vid för mycket kaffedrickande eller candidainfektion).

4. Förbättrar matsmältningen och motverkar gasbildning.

5. Dödar parasitägg – så det är extra lämpligt att tugga i sig kryddnejlikor innan och runt fullmånen då parasitägg kläcks.

6. En studie publicerad in the Oxford Journal: Carcinogenesis, har visat att kryddnejlika kan kontrollera luncancer i ett tidigt stadium.

7. Tips från läsare: tugga kryddnejlika mot röksug när man slutar röka.

Obs! Har du IBS eller Crohns sjukdom bör man undvika kryddnejlika. Om ens besvär är relaterat till parasiter/inälvsmask i tarmen kan man göra en ordentlig detoxfasta med örter och fibrer.

Kryddnejlikan har sitt ursprung i Moluckerna i Indonesien, men trädet växer även i andra subtropiska klimat. Det är de torkade blomknopparna som används som krydda. Bild: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen

ORAC

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) är ett mått på innehåll av antioxidanter som togs fram av the National Institute on Aging (NIA) vid National Institutes of Health. Här nedan är värdet för några kryddpulver, samt för den indiska fruktblandningen Triphala som används inom Ayervedisk örtmedicin. Kryddnejlika är den krydda som innehåller mest antioxidanter av alla kryddorna.

– Kummin…………… 76 800
– Gurkmeja………. 159 000
– Oregano…………. 200 000
– Kanel (Ceylon)… 267 000
– Kryddnejlika….. 314 000
– Triphala…………. 706 250

Kryddornas spännande historia

De österländska kryddorna har alltid varit mycket eftertraktade och en stor drivkraft för handel, och har till och med orsakat kryddkrig. Det fjärde korståget kan och bör betraktas som ett slags kryddkrig. Genom att venetianarna understödde erövring och förstörelse av Konstantinopel lyckades man få kontroll över Bysans kryddhandel. De religiösa motiven fanns möjligen, men snarare var det realpolitiska argument som låg bakom erövringen.

De italienska handelsstäderna bidrog frikostigt till korstågen, men hjälpen var villkorad och kopplad till löften om särskilda privilegier i samband med orienthandeln.

Venedig, Genua och Florens byggde upp sin rikedom på främst kryddhandel. Målning av Giovanni Canaletto

De orientaliska väldoftande och starka kryddorna var ett tecken på välstånd i både ekonomisk och kulturell mening. Detsamma gällde för Norden, och under gravölen som den (senare heliga) Birgitta höll 1328 över sin fader, användes bland annat fem kilo kummin, ett kilo ingefära, ett halvt kilo kanel, tre kilo peppar och sju hekto saffran. 

Det Holländanska Ostindiska kompaniet styrde runt 1600-talets mitt såväl den asiatiska som den europeiska kryddmarknaden. Centrum för världens kryddhandel från Amsterdam, och de lade sig till med total kontroll. Somliga kryddor, som muskot och kryddnejlika, kunde monopoliseras genom en fullständig kontroll av odlingarna. Holländarna lokaliserade dem på ett par öar och brände sedan ner alla andra träd och buskar. Försöken att kringgå förbuden möttes med stenhårt motstånd, och holländarna mördade tiotusentals kryddbönder. Girighet var utbrett även då …

Ilska mot den holländska monopolpolitiken resulterade i att det Ostindiska Kompaniet grundades, vilket var starten på den långa Brittiska dominansen på världshaven. Spännande historia för kryddorna! 

Läs mer:

– https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-cloves.html
https://kurera.se/bella-hakansson/2016/12/15/kryddnejlika-som-medicin/
https://popularhistoria.se/samhalle/handel/kampen-om-kryddorna

Dr. Sanna Ehdin

Sanna Ehdin. Foto: Thomas Engström

Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss