loading
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: Industrihärdade fetter dödar

Dr. Sanna Ehdin

Hjärtkärlsjukdom är den ledande dödsorsaken idag. Industrihärdade fetter (transfettsyror) har identifierats som en mycket viktig orsak till hjärtkärlsjukdom och ökad dödlighet i stroke och hjärtattacker. Men det svenska Livsmedelsverket gör absolut ingenting för att begränsa eller förbjuda härdade fetter – det är oacceptabelt!

Industrihärdade fetter – industriellt producerade transfetter – är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta. Frityrsyndromet är ett nytt sjukdomskomplex som främst drabbar yngre människor som lever på snabbmat, pommes frites och läsk. Överskottet av de skadliga fetterna i upphettad frityrolja har visat sig ha allvarlig psykisk påverkan; man kommer ur balans, får problem med inlärning och blir lätt deprimerad.

Riskvaror där industrihärdade fetter kan finnas: Pommes frites, Chips, Kakor, Bakverk, Margarin, Pajer, Piroger, Glass, Godis, Snacks, Mikrougnspopcorn. Läs på innehållsdeklarationen, är det vegetabiliska fetter är det hög risk för härdat fett.

Industrihärdade fetter ger upphov till:

– Inflammation i kroppen

– Övervikt

– Insulinreceptorernas funktion sätts ner

– Testosteron-halten sjunker

– Kortare graviditet och skador redan på fosterstadiet

– Ökar bukfetma med 30 % jämfört med samma mängd enkelomättat fett

– Minskar blodkärlens förmåga att utvidgas eller dras samman som respons på stress

För att få kakor och kex krispiga innehåller de ofta industrihärdade fetter.

Industrihärdade fetter ökar risken för:

– Typ 2-diabetes
– Cancer
– Hjärtkärlsjukdomar
– Fosterskador

Varför industrihärdat fett?

Härdat fett ger kontrollerbar konsistens, lång hållbarhet och gör att kakor, chips, bakverk etcetera blir krispigt. Men vi behöver inte krispiga blodkärl …
Transfett finns i industritillverkad mat – kex, choklad, godis, glass, buljongtärningar etcetera – men det är ett billigt skräpfett som lämpar sig bättre som skokräm.

Transfetter är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta. Man blir helt sänkt och trött av det.

Härdade fetter förgiftar kroppen​

Härdade fetter tillverkas ur industriell, ofta varmpressad vegetabilisk olja genom en hydrogeneringsprocess, varvid fettsyrorna ändrar form från den naturliga, flexibla cisformen till den onaturliga, stela transformen – så kallade transfetter. ”Cis” och ”trans” är enbart kemiska termer för att beskriva hur molekylen ser ut. Fullständigt härdat fett innehåller dock enbart mättade fettsyror och alltså inget transfett. Resultatet blir som en sorts skosmörja, med lång hållbarhet på hyllan. Därför kan exempelvis Snickers och kexchoklad hålla i långa tider, men vi betalar ett högt pris för det. Dessutom:

– Härdningen gör att omega 3-fettsyrorna försvinner helt och hållet.

– Härdningen eliminerar alla antioxidanter.

– I kroppen skadar det härdade fettet cellmembranens struktur och stör enzymfunktioner.

Industrihärdade fetter är starkt inflammationsframkallande och en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar. De ökar även risken för cancer, typ 2-diabetes, allergier och fosterskador. Industrihärdade fetter gör att insulinreceptorernas funktion sätts ner, testosteronhalten sjunker och det ger en övervikt, och speciellt bukfetma, som är svår att bli av med. De höjer blodets halt av dåligt kolesterol (ldl) och sänker det goda kolesterolet (hdl). De ökar fettsyntesen, ändrar immunförsvaret och ökar bildningen av gallstenar.

Nyare forskning har visar att industrihärdade fetter (transfetter) skadar genom att helt enkelt främja celldöd i blodkärlen (1). Det är helt oacceptabelt att något sådant får finnas i vår mat.

De flesta chips friteras i vegetabiliska oljor som blir till transfetter.

FAKTA: Industriell vegetabilisk olja 

Numera utgör fleromättade fetter över hälften av vårt fettintag på drygt 40 kg per person och år. Det vill säga 20 kg av industriprocessade fetter och oljor som inte fanns i vår föda före 1920. De finns i margariner och göms i mängder av produkter under beteckningen ”vegetabilisk olja”. Varmpressad olja utvinns ur nötter, frön eller bönor genom upphettning till 180 °C, och ofta med hjälp av kemikalier liknande de som används vid kemtvätt av kläder, bland annat hexan och bensen. Det finns giftiga kemikalierna kvar i små mängder, som benspyren och häxan i margarinerna som märkligt nog får säljas i affärerna.

Härdat fett är ett mycket onaturligt, stelt fett som före första världskriget aldrig varit en del av människans föda. 

Förbjud härdat fett!

Danmark var först i världen 2003 med att begränsa transfetter (industriellt härdade fetter) till max 2 procent i maten. Efter det att Danmark minskat transfetter till max två procent i maten har dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar där minskat mest av alla länder (32 procents minskning). 

2006 var transfetter ett hett debatterat ämne och det förbjöds i bland annat New York. Coop beslutade tillämpa den danska principen om max 2 procent transfett i deras egna Coop- och X-tra-märken. Ica strävar efter att få bort transfetterna helt, men vad har hänt sedan dess egentligen? Sannolikt har de minskat mängden transfetter, men inte det industrihärdade fettet. FDA, det mäktiga amerikanska livs- och läkemedelsverket, ville i en rapport 2013 helt förbjuda konstgjorda transfetter. Flera länder i Europa har redan infört förbudet – men inte Sverige.

Livsmedelsverket måste förbjuda härdning av fetter för livsmedelsändamål. Det finns ingen motivation till att ha gift i maten.

New York förbjöd transfetter 2006 och tre eller flera år efter restriktion genomfördes hade befolkningen minskat i (utöver det som hälsotrenden gav) hjärtinfarkt och stroke (-6,2 procent) och enbart i hjärtinfarkt (-7,8 procent). Detta i jämförelse med människor som hade icke-restriktion på härdade fetter.

I USA utgör industrihärdat fett 4-5 procent av kostens fett, men enligt Livsmedelsverket är industritransfetter mindre än en procent av energiintaget i Sverige. Men det innebär ändå i snitt ett par gram transfetter per dag. Och jag och många andra hälsomedvetna äter inget alls, så några får i sig betydligt mycket mer. Detta är livsmedelsverket medvetna om.

Margarin innehåller transfetter.

Livsmedelsverket gör ingenting

I Sverige är det fullt lagligt att sälja varor med upp till 50% industrihärdade fetter. 2011 beslutade Riksdagen om att förbjuda transfetter i livsmedel – men regeringen lade sig och det blev ingen omröstning. Fegt. Men varför driver inte svenska Livsmedelsverket igenom det? Jo därför att de är livsmedelsindustrins lakejer, som till stor del finansieras av livsmedelsindustrins avgifter, och de struntar tydligen fullkomligt i människors hälsa.

I Sverige dör cirka 35 000 svenskar av hjärt- och kärlsjukdomar varje år (drygt 95 om dagen). Om Sverige hade gjort som Danmark – och satt maxtak på 2 procent transfetter/härdat fett – hade vi sannolikt räddat 14 000 fler människor än idag (38 svenskar varje dag).

Det är dags att vi själva bildar folkopinion för att få bort detta sjukdomsframkallande gift, som gör att mängder av människor blir sjuka och dör i förtid.

Men att begränsa härdat fett ligger inte i kost- och läkemedelsindustrins intresse, så Livsmedelsverket avvaktar. Nu måste vi få ett stopp på detta och kräva nolltolerans på industrihärdade fetter – för varför ska vi kunna äta saker som ger fosterskador, typ 2-diabetes och hjärtsjukdom? Någon som kan motivera detta?

I stället angriper Livsmedelsverket gång på gång ”de farliga mättade fetterna” och påstår att de ger hjärtkärlsjukdom, när en rad nyare studier visar hur fel det påståendet är (7, 8).  När antalet hjärtkärlsjukdomar ökade dramatiskt i USA mellan 1920 och 1960 minskade konsumtionen av mättade fetter, medan konsumtionen av kemiskt processade, fleromättade vegetabiliska oljor och margarin ökade flerfaldigt. Mellan 1900 och 1960 steg dessutom andelen industrihärdade fetter från 0 till 5,5 procent av den totala fettkonsumtionen i USA.

Det är dags att vi själva bildar folkopinion för att få bort detta sjukdomsframkallande gift, som gör att mängder av människor blir sjuka och dör i förtid. Som jag ser det är det en ren terrorhandling mot svenska folket att tillåta industrihärdat fett i vår mat. Vakna och reagera!

Vad kan du göra?

1. Köp bara rena produkter

Mitt råd är att rösta med plånboken och bojkotta allt som inte är rena produkter.

2. Köp KRAV-märkt

Köp bara KRAV-märkta produkter för de innehåller inget industrihärdat fett

3. Undvik vegetabiliska fetter

Köp inte produkter som innehåller vegetabiliska fetter.

4. Baka och gör egna godsaker

Gör egen glass och annat gott du vill ha hemma så har du koll på vad du och familjen äter.

5. Ta omega 3 fettsyror

Inta fiskolja med omega 3-fettsyror. Du kan oskadliggöra effekten av härdat fett (transfett): en forskningsstudie visade att risken för hjärt-kärlsjukdomar halverades när 2 procent av transfetterna ersattes med nyttiga omega-3-fettsyror. Det kan ta ett halvår till ett år att helt eliminera dem ur kroppen.


Det räcker alltså inte att det står 0 procent transfett på förpackningen för livsmedelstillverkarna kör ett lömskt trick när dom tar bort transbindningarna kemiskt i den härdade fettmassan. Ett fullhärdat vegetabiliskt fett har till exempel inte transfetter, men det är likafullt ett industrihärdat fett som lämpar sig bättre till skosmörja …

Till exempel har Göteborgskex definitivt industrihärdade fetter, annars blir ju inte kexen krispiga. GB glacé är fyllt av kemikalier som kanske smakar fint i munnen men som INTE gör gott i kroppen. Kruxet är att alla vegetabiliska fetter, till och med oliv- och rapsoljan i Becel blir till transfett när den upphettas vid tillverkningsprocessen. Vi kan bara komma ifrån detta genom att sätta köppress på producenterna – tills livsmedelsverket ändrar lagstiftningen enligt riksdagens beslut 2011.

Så dags att avsätta Livsmedelsverket – eller så får de på allvar sätta igång och skydda folkets hälsa och inte Livsmedelsindustrins intressen.

Svarta listan

Här är det du ska undvika: härdade/delvis härdade fetter i livsmedel sorterad på varumärke/producent. Listan är från 2010 och kan behöva uppdateras, men sannolikt har mycket lite hänt … Det är dags att vi konsumenter sätter press på producenterna av ”livsmedel” och Livsmedelsverket.

Jag önskar dig en trevlig och hälsosam helg!

Dr. Sanna Ehdin

Läs även Missledande fettinformation från SLV om hur livsmedelsverket silar mygg och sväljer elefanter genom att okej-stämpar industrihärdade fetter.

Referenser:

1. Excessive intake of trans fatty acids contributes to the progression of atherosclerosis by evoking inflammation and oxidative stress. J Cardiol. 2017 Aug;70(2):121-127
2. Trans-Fatty acids promote proinflammatory signaling and cell death by stimulating the apoptosis signal-regulating kinase 1 (ASK1)-p38 pathway.  J Biol Chem. 2017 May 19;292(20):8174-8185
3. The toxicity of dietary trans fats. Food Chem Toxicol. 2015 Apr;78:170-6
4. Restrictions on Trans-Fatty Acid Consumption Associated with Decrease in Hospitalization for Heart Attack and Stroke. JAMA Cardiology. Published online April 12, 2017.
5. Du kan läsa hela utvecklingen med industriella härdade fetter (transfetter) i Sverige hos Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions (mättat fett täpper inte igen kärlen, hjärt- och kärlsjukdomar uppstår till följd av kronisk inflammation)
6. Faktum är att det gång på gång visas att förhållandet mellan omega 6 (inflammatorisk) och omega 3 (antiinflammatorisk) -fettsyror som spelar roll, och i västvärlden har vi ofta ett helt skevt omega 3:6 förhållande. Mycket mer av den inflammationsskapande omega 6 fettsyran, som återfinns i hög halt i de flesta nötter samt alla vegetabiliska oljor. Det pekar återigen på att hjärt- och kärlsjukdomar handlar om inflammation i kroppen och inget annat.

 

 
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Blogg

Dr. Sanna Ehdin: Industrihärdade fetter dödar

Dr. Sanna Ehdin

Hjärtkärlsjukdom är den ledande dödsorsaken idag. Industrihärdade fetter (transfettsyror) har identifierats som en mycket viktig orsak till hjärtkärlsjukdom och ökad dödlighet i stroke och hjärtattacker. Men det svenska Livsmedelsverket gör absolut ingenting för att begränsa eller förbjuda härdade fetter – det är oacceptabelt!

Industrihärdade fetter – industriellt producerade transfetter – är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta. Frityrsyndromet är ett nytt sjukdomskomplex som främst drabbar yngre människor som lever på snabbmat, pommes frites och läsk. Överskottet av de skadliga fetterna i upphettad frityrolja har visat sig ha allvarlig psykisk påverkan; man kommer ur balans, får problem med inlärning och blir lätt deprimerad.

Riskvaror där industrihärdade fetter kan finnas: Pommes frites, Chips, Kakor, Bakverk, Margarin, Pajer, Piroger, Glass, Godis, Snacks, Mikrougnspopcorn. Läs på innehållsdeklarationen, är det vegetabiliska fetter är det hög risk för härdat fett.

Industrihärdade fetter ger upphov till:

– Inflammation i kroppen

– Övervikt

– Insulinreceptorernas funktion sätts ner

– Testosteron-halten sjunker

– Kortare graviditet och skador redan på fosterstadiet

– Ökar bukfetma med 30 % jämfört med samma mängd enkelomättat fett

– Minskar blodkärlens förmåga att utvidgas eller dras samman som respons på stress

För att få kakor och kex krispiga innehåller de ofta industrihärdade fetter.

Industrihärdade fetter ökar risken för:

– Typ 2-diabetes
– Cancer
– Hjärtkärlsjukdomar
– Fosterskador

Varför industrihärdat fett?

Härdat fett ger kontrollerbar konsistens, lång hållbarhet och gör att kakor, chips, bakverk etcetera blir krispigt. Men vi behöver inte krispiga blodkärl …
Transfett finns i industritillverkad mat – kex, choklad, godis, glass, buljongtärningar etcetera – men det är ett billigt skräpfett som lämpar sig bättre som skokräm.

Transfetter är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta. Man blir helt sänkt och trött av det.

Härdade fetter förgiftar kroppen​

Härdade fetter tillverkas ur industriell, ofta varmpressad vegetabilisk olja genom en hydrogeneringsprocess, varvid fettsyrorna ändrar form från den naturliga, flexibla cisformen till den onaturliga, stela transformen – så kallade transfetter. ”Cis” och ”trans” är enbart kemiska termer för att beskriva hur molekylen ser ut. Fullständigt härdat fett innehåller dock enbart mättade fettsyror och alltså inget transfett. Resultatet blir som en sorts skosmörja, med lång hållbarhet på hyllan. Därför kan exempelvis Snickers och kexchoklad hålla i långa tider, men vi betalar ett högt pris för det. Dessutom:

– Härdningen gör att omega 3-fettsyrorna försvinner helt och hållet.

– Härdningen eliminerar alla antioxidanter.

– I kroppen skadar det härdade fettet cellmembranens struktur och stör enzymfunktioner.

Industrihärdade fetter är starkt inflammationsframkallande och en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar. De ökar även risken för cancer, typ 2-diabetes, allergier och fosterskador. Industrihärdade fetter gör att insulinreceptorernas funktion sätts ner, testosteronhalten sjunker och det ger en övervikt, och speciellt bukfetma, som är svår att bli av med. De höjer blodets halt av dåligt kolesterol (ldl) och sänker det goda kolesterolet (hdl). De ökar fettsyntesen, ändrar immunförsvaret och ökar bildningen av gallstenar.

Nyare forskning har visar att industrihärdade fetter (transfetter) skadar genom att helt enkelt främja celldöd i blodkärlen (1). Det är helt oacceptabelt att något sådant får finnas i vår mat.

De flesta chips friteras i vegetabiliska oljor som blir till transfetter.

FAKTA: Industriell vegetabilisk olja 

Numera utgör fleromättade fetter över hälften av vårt fettintag på drygt 40 kg per person och år. Det vill säga 20 kg av industriprocessade fetter och oljor som inte fanns i vår föda före 1920. De finns i margariner och göms i mängder av produkter under beteckningen ”vegetabilisk olja”. Varmpressad olja utvinns ur nötter, frön eller bönor genom upphettning till 180 °C, och ofta med hjälp av kemikalier liknande de som används vid kemtvätt av kläder, bland annat hexan och bensen. Det finns giftiga kemikalierna kvar i små mängder, som benspyren och häxan i margarinerna som märkligt nog får säljas i affärerna.

Härdat fett är ett mycket onaturligt, stelt fett som före första världskriget aldrig varit en del av människans föda. 

Förbjud härdat fett!

Danmark var först i världen 2003 med att begränsa transfetter (industriellt härdade fetter) till max 2 procent i maten. Efter det att Danmark minskat transfetter till max två procent i maten har dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar där minskat mest av alla länder (32 procents minskning). 

2006 var transfetter ett hett debatterat ämne och det förbjöds i bland annat New York. Coop beslutade tillämpa den danska principen om max 2 procent transfett i deras egna Coop- och X-tra-märken. Ica strävar efter att få bort transfetterna helt, men vad har hänt sedan dess egentligen? Sannolikt har de minskat mängden transfetter, men inte det industrihärdade fettet. FDA, det mäktiga amerikanska livs- och läkemedelsverket, ville i en rapport 2013 helt förbjuda konstgjorda transfetter. Flera länder i Europa har redan infört förbudet – men inte Sverige.

Livsmedelsverket måste förbjuda härdning av fetter för livsmedelsändamål. Det finns ingen motivation till att ha gift i maten.

New York förbjöd transfetter 2006 och tre eller flera år efter restriktion genomfördes hade befolkningen minskat i (utöver det som hälsotrenden gav) hjärtinfarkt och stroke (-6,2 procent) och enbart i hjärtinfarkt (-7,8 procent). Detta i jämförelse med människor som hade icke-restriktion på härdade fetter.

I USA utgör industrihärdat fett 4-5 procent av kostens fett, men enligt Livsmedelsverket är industritransfetter mindre än en procent av energiintaget i Sverige. Men det innebär ändå i snitt ett par gram transfetter per dag. Och jag och många andra hälsomedvetna äter inget alls, så några får i sig betydligt mycket mer. Detta är livsmedelsverket medvetna om.

Margarin innehåller transfetter.

Livsmedelsverket gör ingenting

I Sverige är det fullt lagligt att sälja varor med upp till 50% industrihärdade fetter. 2011 beslutade Riksdagen om att förbjuda transfetter i livsmedel – men regeringen lade sig och det blev ingen omröstning. Fegt. Men varför driver inte svenska Livsmedelsverket igenom det? Jo därför att de är livsmedelsindustrins lakejer, som till stor del finansieras av livsmedelsindustrins avgifter, och de struntar tydligen fullkomligt i människors hälsa.

I Sverige dör cirka 35 000 svenskar av hjärt- och kärlsjukdomar varje år (drygt 95 om dagen). Om Sverige hade gjort som Danmark – och satt maxtak på 2 procent transfetter/härdat fett – hade vi sannolikt räddat 14 000 fler människor än idag (38 svenskar varje dag).

Det är dags att vi själva bildar folkopinion för att få bort detta sjukdomsframkallande gift, som gör att mängder av människor blir sjuka och dör i förtid.

Men att begränsa härdat fett ligger inte i kost- och läkemedelsindustrins intresse, så Livsmedelsverket avvaktar. Nu måste vi få ett stopp på detta och kräva nolltolerans på industrihärdade fetter – för varför ska vi kunna äta saker som ger fosterskador, typ 2-diabetes och hjärtsjukdom? Någon som kan motivera detta?

I stället angriper Livsmedelsverket gång på gång ”de farliga mättade fetterna” och påstår att de ger hjärtkärlsjukdom, när en rad nyare studier visar hur fel det påståendet är (7, 8).  När antalet hjärtkärlsjukdomar ökade dramatiskt i USA mellan 1920 och 1960 minskade konsumtionen av mättade fetter, medan konsumtionen av kemiskt processade, fleromättade vegetabiliska oljor och margarin ökade flerfaldigt. Mellan 1900 och 1960 steg dessutom andelen industrihärdade fetter från 0 till 5,5 procent av den totala fettkonsumtionen i USA.

Det är dags att vi själva bildar folkopinion för att få bort detta sjukdomsframkallande gift, som gör att mängder av människor blir sjuka och dör i förtid. Som jag ser det är det en ren terrorhandling mot svenska folket att tillåta industrihärdat fett i vår mat. Vakna och reagera!

Vad kan du göra?

1. Köp bara rena produkter

Mitt råd är att rösta med plånboken och bojkotta allt som inte är rena produkter.

2. Köp KRAV-märkt

Köp bara KRAV-märkta produkter för de innehåller inget industrihärdat fett

3. Undvik vegetabiliska fetter

Köp inte produkter som innehåller vegetabiliska fetter.

4. Baka och gör egna godsaker

Gör egen glass och annat gott du vill ha hemma så har du koll på vad du och familjen äter.

5. Ta omega 3 fettsyror

Inta fiskolja med omega 3-fettsyror. Du kan oskadliggöra effekten av härdat fett (transfett): en forskningsstudie visade att risken för hjärt-kärlsjukdomar halverades när 2 procent av transfetterna ersattes med nyttiga omega-3-fettsyror. Det kan ta ett halvår till ett år att helt eliminera dem ur kroppen.


Det räcker alltså inte att det står 0 procent transfett på förpackningen för livsmedelstillverkarna kör ett lömskt trick när dom tar bort transbindningarna kemiskt i den härdade fettmassan. Ett fullhärdat vegetabiliskt fett har till exempel inte transfetter, men det är likafullt ett industrihärdat fett som lämpar sig bättre till skosmörja …

Till exempel har Göteborgskex definitivt industrihärdade fetter, annars blir ju inte kexen krispiga. GB glacé är fyllt av kemikalier som kanske smakar fint i munnen men som INTE gör gott i kroppen. Kruxet är att alla vegetabiliska fetter, till och med oliv- och rapsoljan i Becel blir till transfett när den upphettas vid tillverkningsprocessen. Vi kan bara komma ifrån detta genom att sätta köppress på producenterna – tills livsmedelsverket ändrar lagstiftningen enligt riksdagens beslut 2011.

Så dags att avsätta Livsmedelsverket – eller så får de på allvar sätta igång och skydda folkets hälsa och inte Livsmedelsindustrins intressen.

Svarta listan

Här är det du ska undvika: härdade/delvis härdade fetter i livsmedel sorterad på varumärke/producent. Listan är från 2010 och kan behöva uppdateras, men sannolikt har mycket lite hänt … Det är dags att vi konsumenter sätter press på producenterna av ”livsmedel” och Livsmedelsverket.

Jag önskar dig en trevlig och hälsosam helg!

Dr. Sanna Ehdin

Läs även Missledande fettinformation från SLV om hur livsmedelsverket silar mygg och sväljer elefanter genom att okej-stämpar industrihärdade fetter.

Referenser:

1. Excessive intake of trans fatty acids contributes to the progression of atherosclerosis by evoking inflammation and oxidative stress. J Cardiol. 2017 Aug;70(2):121-127
2. Trans-Fatty acids promote proinflammatory signaling and cell death by stimulating the apoptosis signal-regulating kinase 1 (ASK1)-p38 pathway.  J Biol Chem. 2017 May 19;292(20):8174-8185
3. The toxicity of dietary trans fats. Food Chem Toxicol. 2015 Apr;78:170-6
4. Restrictions on Trans-Fatty Acid Consumption Associated with Decrease in Hospitalization for Heart Attack and Stroke. JAMA Cardiology. Published online April 12, 2017.
5. Du kan läsa hela utvecklingen med industriella härdade fetter (transfetter) i Sverige hos Sveriges Konsumenter i Samverkan.
Saturated fat does not clog the arteries: coronary heart disease is a chronic inflammatory condition, the risk of which can be effectively reduced from healthy lifestyle interventions (mättat fett täpper inte igen kärlen, hjärt- och kärlsjukdomar uppstår till följd av kronisk inflammation)
6. Faktum är att det gång på gång visas att förhållandet mellan omega 6 (inflammatorisk) och omega 3 (antiinflammatorisk) -fettsyror som spelar roll, och i västvärlden har vi ofta ett helt skevt omega 3:6 förhållande. Mycket mer av den inflammationsskapande omega 6 fettsyran, som återfinns i hög halt i de flesta nötter samt alla vegetabiliska oljor. Det pekar återigen på att hjärt- och kärlsjukdomar handlar om inflammation i kroppen och inget annat.

 

 
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024