Dödsstraff för svenskiranier fastställt av domstol

Dödsstraff: Iran

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) har i starka ordalag fördömt dödsdomen mot Habib Chaab. Han kallar domen för ”omänsklig och ett oåterkalleligt straff”. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Högsta domstolen i Iran har fastställt dödsstraffet för den svenskiranske politiske aktivisten Habib Chaab som försvann 2020 under mystiska omständigheter. UD och Sveriges ambassad i Teheran arbetar intensivt med att skapa klarhet i situationen.


Habib Chaab är en politisk aktivist, grundare och tidigare ledare för den av Irans regim terrorklassade separatistgruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA). Chaab, som är medborgare i både Sverige och Iran, levde i exil i Sverige i 14 år innan han under mystiska omständigheter försvann under en resa till Turkiet i oktober 2020.

Det framkom senare att Chaab lurats till Turkiet och där blivit kidnappad av Irans säkerhetstjänst och därefter smugglats till Iran där han fängslades anklagad för terroristbrott i egenskap av ledare för ASMLA. Han är också anklagad för att ha planerat och utfört bombdåd i Khuzestan, en iransk provins som gränsar till Irak, 2018. Många av offren tillhörde Irans revolutionsgarde.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!