loadingNobelhallen är hemmaarena för det hockeyallsvenska laget BIK Karlskoga. Hallen rymmer 5 600 åskådare och invigdes 1972.Foto: Tommy Pedersen/TT
Nobelhallen är hemmaarena för det hockeyallsvenska laget BIK Karlskoga. Hallen rymmer 5 600 åskådare och invigdes 1972.Foto: Tommy Pedersen/TT
Ishockey

Djurgårdens spelartrupp har stark vind i seglen

Göran Jacobson

Det före detta SHL-laget Djurgårdens IF har lyckats ta sig till semifinal i hockeyallsvenskans slutspel, genom att besegra Karlskoga i fyra raka matcher i kvarten.
– Vi möter vilket lag som helst i semin, säger klubbens sportchef KG Stoppel.

 – Det har varit en tuff resa under hela säsongen, men vi är naturligtvis glada och stolta över att vi har tagit oss så här långt, säger Djurgårdens sportchef KG Stoppel till Epoch Times.

Djurgårdens IF åkte ur SHL förra säsongen, efter att ha förlorat med 0–4 i matcher mot Timrå IK i det negativa kvalet. Den senaste säsongen har Stockholmslaget sålunda spelat i hockeyallsvenskan, en säsong som för Djurgårdens del har varit minst sagt svajig. Till sist lyckades man dock ta sig till slutspel där BIK Karlskoga väntade i kvartsfinalen.

Man inledde hela säsongen på ett svagt och osäkert sätt. När DIF efter mycket om och men hunnit bli tillräckligt varma i kläderna i sin nya situation som ett allsvenskt lag kom nästa prövning. Flera spelare var under stora delar av vintern skadade och därmed fick lagledningen förlita sig på en decimerad spelartrupp.

Jag tycker att vi börjar hitta tillbaka till vårt eget spel.

KG Stoppel Djurgårdens sportchef

Vid ett tillfälle i februari var skadeläget så akut att DIF tvingades låna in Theo Keilin från SHL-klubben Skellefteå AIK för att spela två viktiga matcher i grundserien.

– Vi är enormt tacksamma att Skellefteå ger oss den här möjligheten. För tillfället har vi många skavanker och det är ett pusslande att få ihop ett fullt lag, sade KG Stoppel till klubbens hemsida.

En efter en återvände de tidigare skadade spelarna och när manskapet var samlat kunde laget trampa gasen i botten och landade slutligen på en fjärde plats i tabellen vilket betydde fördelen att få starta kvartsfinalen mot Karlskoga med två hemmamatcher.

Det blev för Djurgårdens del en ganska komfortabel kvartsfinalserie där man besegrade Värmlandslaget med 4–0 i matcher. Som första lag att gå till semifinal fick DIF:s spelartrupp några dagars välbehövlig vila innan allvaret började på nytt.

– Vi är naturligtvis glada över att vi har tagit oss till semin. Vi genomförde kvartsfinalserien väldigt stabilt och tror att de extra vilodagarna vi fick kommer att vara nyttiga framöver i semifinalserien, säger KG Stoppel till Epoch Times.

Djurgården har en lång tradition av att bygga laget på en mix av äldre och yngre spelare. Den här säsongen spelar tre unga förmågor i klubbens allsvenska lag. Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund har det gemensamt att de valdes i den första rundan av NHL-draften 2022. Lekkerimäki valdes som nummer 15 av Vancouver Canucks, Östlund som nummer 16 av Buffalo Sabres och Öhgren som nummer 19 av Minnesota Wild. Alla tre bestämde sig dock för att tills vidare stanna i Djurgården för att vara med och ta klubben upp till SHL igen.

– Vi har alltid prioriterat att ha unga förmågor från ungdomslagen som har fått möjligheten att ta klivet upp i verksamheten. Det här året har det varit exceptionellt många unga killar som verkligen har visat hur duktiga de är. Ungdomarna utgör en viktig del i lagbygget och rent historiskt har mixen mellan etablerat och erfaret samt ungt och ambitiöst varit viktig för att nå framgång, vilket den är även i år.

18-årige högerforwarden Jonathan Lekkerimäki tillhör det yngre gardet i Djurgårdens spelartrupp. Lekkerimäki valdes av Vancouver Canucks som nummer 15 i den första rundan av NHL-draften 2022, men har valt att tills vidare stanna i Djurgården. Foto: Fredrik SandbergG/TT

Jonathan Lekkerimäki blev stor hjälte i den sista matchen borta mot Karlskoga när han stod för det avgörande målet. Han var tillbaka i laget efter att ha dragits med skador under en längre tid. När Karlskogas David Lilja utjämnat till 3–3 efter fem minuter av den tredje perioden klev Lekkerimäki in och pricksköt in 4–3, vilket blev förlösande för gästerna som till sist vann med hela 6–3. Det sista målet satte Liam Öhgren i tom bur.

– Det känns tryggt i laget och vi spelar bra. Det känns väldigt bra, sade Jonathan Lekkerimäki till C More efter segermatchen.

– Det är oerhört kul att Lekkerimäki är tillbaka igen. Han har ju haft otur med skadeproblem under säsongen, säger KG Stoppel.

Det känns tryggt i laget och vi spelar bra.

Jonathan Lekkerimäki Spelare i Djurgårdens IF

Djurgårdens sportchef känner sig nöjd med hur läget är i laget som ska ta klubben tillbaka till SHL.

– Jag tycker att vi börjar hitta tillbaka till vårt eget spel. Men framför allt, peppar peppar ta i trä, så börjar vi få en spelartrupp som är frisk. Nu är det bara tre spelare på skadelistan som på sikt ska tillbaka i spel igen. Därefter är laget fulltaligt. Vi känner väl att vi har en bra mix av både rutinerat och ungt samt olika typer av spelare som behövs för att ta oss vidare i slutspelet. Vi är hoppfulla och nöjda och gruppen trivs tillsammans.

Efter några dagars ledighet är laget tillbaka i träning igen.

Den här säsongen är den första på flera år som publiken i Stockholm har kunnat besöka riktiga derbymatcher i hockey. Detta beror på att Djurgården har spelat i hockeyallsvenskan där ärkerivalen AIK också spelar. Stockholmsfansen har därför gått man ur huse när lagen mötts. Foto: Ali Lobestani/TT

– Det gäller ju att hålla hög kvalitet på träningen inför den kommande semifinalserien, men det är inga problem för killarna att sköta de bitarna på ett korrekt sätt.

Även om Djurgården slog ut Karlskoga i fyra raka matcher i kvarten så finns det givetvis väldigt mycket lärdom som man kan ta med sig in i semin.

– Det gäller bland annat att fortsätta vara tålmodiga i det vi har kommit överens om när det handlar om hur vi ska spela vårt spel både med puck och utan puck. Vi måste fortsätta att förhålla oss till det. Det kommer vara viktigt i semin.

Alla kvartsfinaler är inte färdigspelade ännu, vilket betyder att det fortfarande är en öppen fråga vilket lag som kommer bli Djurgårdens motståndare i den kommande semifinalserien. Men för KG Stoppel tycks det i grund och botten vara betydelselöst vilket lag det blir.

– För oss spelar det ingen roll. Om man ska gå hela vägen så måste man kunna slå alla och om man tittar på hur det har sett ut under säsongen så har det varit hyfsat jämna poäng mellan alla motståndare, det har varit jämna lag och alla lag vi har mött har varit bra och kvalitativa, säger Stoppel.

När det såg som mörkast ut i vintras, efter en lång rad av svidande förluster och laget befann sig i fritt fall i tabellen, beslutade sig klubbledningen för att sparka tränaren Joakim Fagervall och i stället låta jobbet gå till Johan Garpenlöv, före detta förbundskapten för Tre Kronor. Huruvida det var ett beslut som bidrog till att laget fick ny vind i seglen och kunde ta sig till slutspel är det svårt att slå fast. Men att det inte var ett lätt beslut kan KG Stoppel intyga.

– Den här typen av beslut är alltid tråkiga och får alltid ses som någon form av misslyckande, säger han.

Semifinalserien drar igång på lördag den 1 april med att tabellettan Modo spelar sin första hemmamatch i Hägglunds arena i Örnsköldsvik. 

Några legenderiska spelare i Djurgården Hockey

Många spelare har passerat revy hos Djurgården Hockey under klubbens drygt hundraåriga historia. Här följer en presentation av några av de mest kända Djurgårdsprofilerna.

Djurgården brukar kalla sig själv för ”Sveriges mesta mästare” då man med sina 16 SM-guld i hockey är den mest framgångsrika klubben i svensk ishockey. Klubben bildades 1922 och har genom åren haft flera viktiga profiler knutna till sig.

Roland ”Rolle” Stoltz var som backspelare med och tog SM-guld för Djurgården sex år på raken 1958–1963.

Sven Tumba spelade center för Djurgården och var med under klubbens storhetstid. Under åren 1954–1963 blev han svensk mästare med Djurgården åtta gånger.

Lars Björn är en profil i svensk ishockey. Han bildade backpar tillsammans med Rolle Stoltz i både Djurgården och Tre Kronor. Lasse Björn är den hockeyspelare i Sverige som har varit med och vunnit SM-guld flest gånger. Åren 1950–1963 blev han tillsammans med Djurgården svensk mästare hela nio gånger. Han är morfar till Douglas Murray som också har spelat för Djurgården.

Nichlas Falk spelade 16 säsonger för DIF och tog SM-guld åren 2000 och 2001.


 

 

 

 

 

Slutspelet i Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan är den näst högsta hockeydivisionen i Sverige. Precis som SHL är hockeyallsvenskan en professionell herrliga. 14 lag ingår i ligan. En säsong i hockeyallsvenskan består av 52 matcher där alla möter alla vid fyra tillfällen under grundserien, två matcher hemma och två borta.

När grundserien är färdigspelad väntar slutspel för de lag som placerat sig på plats ett till sex. Slutspelet sker i form av en cup där lagen möter varandra två och två i en matchserie där den som vinner flest matcher går vidare och det andra laget blir utslaget ur turneringen.

Lagen i slutspelet gör upp i kvarts- och semifinaler innan de två bästa lagen möts i finalen. Det segrande laget vinner en plats i SHL den kommande säsongen.

Den gångna säsongen i hockeyallsvenskan har varit ovanligt stjärnbeströdd då den innehållit fler före detta topplag än tidigare, exempelvis Djurgården, AIK, Södertälje, MoDo och Björklöven.

Källa: Hockeyallsvenskan

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingNobelhallen är hemmaarena för det hockeyallsvenska laget BIK Karlskoga. Hallen rymmer 5 600 åskådare och invigdes 1972.Foto: Tommy Pedersen/TT
Nobelhallen är hemmaarena för det hockeyallsvenska laget BIK Karlskoga. Hallen rymmer 5 600 åskådare och invigdes 1972.Foto: Tommy Pedersen/TT
Ishockey

Djurgårdens spelartrupp har stark vind i seglen

Göran Jacobson

Det före detta SHL-laget Djurgårdens IF har lyckats ta sig till semifinal i hockeyallsvenskans slutspel, genom att besegra Karlskoga i fyra raka matcher i kvarten.
– Vi möter vilket lag som helst i semin, säger klubbens sportchef KG Stoppel.

 – Det har varit en tuff resa under hela säsongen, men vi är naturligtvis glada och stolta över att vi har tagit oss så här långt, säger Djurgårdens sportchef KG Stoppel till Epoch Times.

Djurgårdens IF åkte ur SHL förra säsongen, efter att ha förlorat med 0–4 i matcher mot Timrå IK i det negativa kvalet. Den senaste säsongen har Stockholmslaget sålunda spelat i hockeyallsvenskan, en säsong som för Djurgårdens del har varit minst sagt svajig. Till sist lyckades man dock ta sig till slutspel där BIK Karlskoga väntade i kvartsfinalen.

Man inledde hela säsongen på ett svagt och osäkert sätt. När DIF efter mycket om och men hunnit bli tillräckligt varma i kläderna i sin nya situation som ett allsvenskt lag kom nästa prövning. Flera spelare var under stora delar av vintern skadade och därmed fick lagledningen förlita sig på en decimerad spelartrupp.

Jag tycker att vi börjar hitta tillbaka till vårt eget spel.

KG Stoppel Djurgårdens sportchef

Vid ett tillfälle i februari var skadeläget så akut att DIF tvingades låna in Theo Keilin från SHL-klubben Skellefteå AIK för att spela två viktiga matcher i grundserien.

– Vi är enormt tacksamma att Skellefteå ger oss den här möjligheten. För tillfället har vi många skavanker och det är ett pusslande att få ihop ett fullt lag, sade KG Stoppel till klubbens hemsida.

En efter en återvände de tidigare skadade spelarna och när manskapet var samlat kunde laget trampa gasen i botten och landade slutligen på en fjärde plats i tabellen vilket betydde fördelen att få starta kvartsfinalen mot Karlskoga med två hemmamatcher.

Det blev för Djurgårdens del en ganska komfortabel kvartsfinalserie där man besegrade Värmlandslaget med 4–0 i matcher. Som första lag att gå till semifinal fick DIF:s spelartrupp några dagars välbehövlig vila innan allvaret började på nytt.

– Vi är naturligtvis glada över att vi har tagit oss till semin. Vi genomförde kvartsfinalserien väldigt stabilt och tror att de extra vilodagarna vi fick kommer att vara nyttiga framöver i semifinalserien, säger KG Stoppel till Epoch Times.

Djurgården har en lång tradition av att bygga laget på en mix av äldre och yngre spelare. Den här säsongen spelar tre unga förmågor i klubbens allsvenska lag. Jonathan Lekkerimäki, Liam Öhgren och Noah Östlund har det gemensamt att de valdes i den första rundan av NHL-draften 2022. Lekkerimäki valdes som nummer 15 av Vancouver Canucks, Östlund som nummer 16 av Buffalo Sabres och Öhgren som nummer 19 av Minnesota Wild. Alla tre bestämde sig dock för att tills vidare stanna i Djurgården för att vara med och ta klubben upp till SHL igen.

– Vi har alltid prioriterat att ha unga förmågor från ungdomslagen som har fått möjligheten att ta klivet upp i verksamheten. Det här året har det varit exceptionellt många unga killar som verkligen har visat hur duktiga de är. Ungdomarna utgör en viktig del i lagbygget och rent historiskt har mixen mellan etablerat och erfaret samt ungt och ambitiöst varit viktig för att nå framgång, vilket den är även i år.

18-årige högerforwarden Jonathan Lekkerimäki tillhör det yngre gardet i Djurgårdens spelartrupp. Lekkerimäki valdes av Vancouver Canucks som nummer 15 i den första rundan av NHL-draften 2022, men har valt att tills vidare stanna i Djurgården. Foto: Fredrik SandbergG/TT

Jonathan Lekkerimäki blev stor hjälte i den sista matchen borta mot Karlskoga när han stod för det avgörande målet. Han var tillbaka i laget efter att ha dragits med skador under en längre tid. När Karlskogas David Lilja utjämnat till 3–3 efter fem minuter av den tredje perioden klev Lekkerimäki in och pricksköt in 4–3, vilket blev förlösande för gästerna som till sist vann med hela 6–3. Det sista målet satte Liam Öhgren i tom bur.

– Det känns tryggt i laget och vi spelar bra. Det känns väldigt bra, sade Jonathan Lekkerimäki till C More efter segermatchen.

– Det är oerhört kul att Lekkerimäki är tillbaka igen. Han har ju haft otur med skadeproblem under säsongen, säger KG Stoppel.

Det känns tryggt i laget och vi spelar bra.

Jonathan Lekkerimäki Spelare i Djurgårdens IF

Djurgårdens sportchef känner sig nöjd med hur läget är i laget som ska ta klubben tillbaka till SHL.

– Jag tycker att vi börjar hitta tillbaka till vårt eget spel. Men framför allt, peppar peppar ta i trä, så börjar vi få en spelartrupp som är frisk. Nu är det bara tre spelare på skadelistan som på sikt ska tillbaka i spel igen. Därefter är laget fulltaligt. Vi känner väl att vi har en bra mix av både rutinerat och ungt samt olika typer av spelare som behövs för att ta oss vidare i slutspelet. Vi är hoppfulla och nöjda och gruppen trivs tillsammans.

Efter några dagars ledighet är laget tillbaka i träning igen.

Den här säsongen är den första på flera år som publiken i Stockholm har kunnat besöka riktiga derbymatcher i hockey. Detta beror på att Djurgården har spelat i hockeyallsvenskan där ärkerivalen AIK också spelar. Stockholmsfansen har därför gått man ur huse när lagen mötts. Foto: Ali Lobestani/TT

– Det gäller ju att hålla hög kvalitet på träningen inför den kommande semifinalserien, men det är inga problem för killarna att sköta de bitarna på ett korrekt sätt.

Även om Djurgården slog ut Karlskoga i fyra raka matcher i kvarten så finns det givetvis väldigt mycket lärdom som man kan ta med sig in i semin.

– Det gäller bland annat att fortsätta vara tålmodiga i det vi har kommit överens om när det handlar om hur vi ska spela vårt spel både med puck och utan puck. Vi måste fortsätta att förhålla oss till det. Det kommer vara viktigt i semin.

Alla kvartsfinaler är inte färdigspelade ännu, vilket betyder att det fortfarande är en öppen fråga vilket lag som kommer bli Djurgårdens motståndare i den kommande semifinalserien. Men för KG Stoppel tycks det i grund och botten vara betydelselöst vilket lag det blir.

– För oss spelar det ingen roll. Om man ska gå hela vägen så måste man kunna slå alla och om man tittar på hur det har sett ut under säsongen så har det varit hyfsat jämna poäng mellan alla motståndare, det har varit jämna lag och alla lag vi har mött har varit bra och kvalitativa, säger Stoppel.

När det såg som mörkast ut i vintras, efter en lång rad av svidande förluster och laget befann sig i fritt fall i tabellen, beslutade sig klubbledningen för att sparka tränaren Joakim Fagervall och i stället låta jobbet gå till Johan Garpenlöv, före detta förbundskapten för Tre Kronor. Huruvida det var ett beslut som bidrog till att laget fick ny vind i seglen och kunde ta sig till slutspel är det svårt att slå fast. Men att det inte var ett lätt beslut kan KG Stoppel intyga.

– Den här typen av beslut är alltid tråkiga och får alltid ses som någon form av misslyckande, säger han.

Semifinalserien drar igång på lördag den 1 april med att tabellettan Modo spelar sin första hemmamatch i Hägglunds arena i Örnsköldsvik. 

Några legenderiska spelare i Djurgården Hockey

Många spelare har passerat revy hos Djurgården Hockey under klubbens drygt hundraåriga historia. Här följer en presentation av några av de mest kända Djurgårdsprofilerna.

Djurgården brukar kalla sig själv för ”Sveriges mesta mästare” då man med sina 16 SM-guld i hockey är den mest framgångsrika klubben i svensk ishockey. Klubben bildades 1922 och har genom åren haft flera viktiga profiler knutna till sig.

Roland ”Rolle” Stoltz var som backspelare med och tog SM-guld för Djurgården sex år på raken 1958–1963.

Sven Tumba spelade center för Djurgården och var med under klubbens storhetstid. Under åren 1954–1963 blev han svensk mästare med Djurgården åtta gånger.

Lars Björn är en profil i svensk ishockey. Han bildade backpar tillsammans med Rolle Stoltz i både Djurgården och Tre Kronor. Lasse Björn är den hockeyspelare i Sverige som har varit med och vunnit SM-guld flest gånger. Åren 1950–1963 blev han tillsammans med Djurgården svensk mästare hela nio gånger. Han är morfar till Douglas Murray som också har spelat för Djurgården.

Nichlas Falk spelade 16 säsonger för DIF och tog SM-guld åren 2000 och 2001.


 

 

 

 

 

Slutspelet i Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan är den näst högsta hockeydivisionen i Sverige. Precis som SHL är hockeyallsvenskan en professionell herrliga. 14 lag ingår i ligan. En säsong i hockeyallsvenskan består av 52 matcher där alla möter alla vid fyra tillfällen under grundserien, två matcher hemma och två borta.

När grundserien är färdigspelad väntar slutspel för de lag som placerat sig på plats ett till sex. Slutspelet sker i form av en cup där lagen möter varandra två och två i en matchserie där den som vinner flest matcher går vidare och det andra laget blir utslaget ur turneringen.

Lagen i slutspelet gör upp i kvarts- och semifinaler innan de två bästa lagen möts i finalen. Det segrande laget vinner en plats i SHL den kommande säsongen.

Den gångna säsongen i hockeyallsvenskan har varit ovanligt stjärnbeströdd då den innehållit fler före detta topplag än tidigare, exempelvis Djurgården, AIK, Södertälje, MoDo och Björklöven.

Källa: Hockeyallsvenskan

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024