Den svenska järvpopulationen mår bra och ligger på en stabil nivå

Från att ha varit utrotningshotad i slutet av 1960-talet, då arten fridlystes i Sverige, har järven sakta men säkert återhämtat sig. Foto: Jonas Ekströmer/TT


Järvstammen i Sverige fortsätter att frodas och finns nu så långt söderut som Värmland, enligt en rapport från Naturvårdsverket. Det finns i dag 668 järvar i landet, enligt myndighetens senaste inventering.

Naturvårdsverket konstaterar i sin senaste inventering av järven att antalet fastställda föryngringar av järv i Sverige för 2022 är det tredje högsta sedan myndigheten inledde inventeringarna för 20 år sedan. De senaste fyra åren har järvpopulationen stadigt legat över referensvärdet för gynnsam bevarandestatus som är 600 exemplar. Naturvårdsverket uppskattar att det i dag finns 668 järvar i Sverige.

Järven fridlystes i Sverige 1969. Innan dess erbjöd den svenska staten skottpengar på järv. Sedan dess har järven sakta men säkert återhämtat sig, inte bara i Sverige utan i Skandinavien som helhet där det uppskattningsvis finns 1 019 exemplar i dag. Från att ha varit ett utrotningshotat djur finns det i dag gott hopp om järven, vilket Naturvårdsverkets inventeringar pekar på.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!