Debatt: Dags för regeringen att skapa trygghet för landets medborgare
”Det råder ingen tvekan om att politiken har misslyckats i sin uppgift och att invandring samt integration utvecklats till en mardröm för Sverige” skriver Sotiris Delis, tidigare riksdagsledamot (M). Foto: Susanne W. Lamm


Gängkriminalitet hotar att splittra samhället, med kaos och otrygghet som resultat. Men den havererade invandrings- och integrationspolitiken skadar inte bara samhället utan skadar även ryktet hos majoriteten av invandrare, som dras in och stämplas som potentiella brottslingar och orosmakare, skriver den tidigare riksdagsledamoten för Moderaterna Sotiris Delis.

Det råder ingen tvekan om att politiken har misslyckats i sin uppgift samt att invandring och integration utvecklats till en mardröm för Sverige. 

Dagligen numera skjuts folk till döds på öppen gata medan den svenska regeringen upprepar mantrat ”vi skall krossa gängen”. Uttrycket har blivit ett dagligt skämt bland de kriminella som fortsätter terrorisera det svenska samhället och ”bjudit” Sverige på första plats i Europa beträffande mord!

Forskningen och dess resultat pekar på att det vi ser är en skrämmande samhällsutveckling samtidigt som politiker fortsätter vara felvända och ”förvirrade”.

Kriminologen Manne Gerell som är forskare på Malmö universitet menar att Sverige troligen passerat en "tipping point" där kriminaliteten förvärras med snöbollseffekt. Det kommer att krävas stora, kraftigt kännbara åtgärder för att inte låta kriminaliteten öka. Först när (och om) detta lyckats kan man börja fundera på hur man ska kunna minska kriminaliteten.

Mordet på en polisman i Göteborg nyligen kom som ett brev på posten för att bekräfta att Sverige befinner sig i kris och den så omtalade svenska modellen i spillror.

Redan under min tid som riksdagsledamot fick jag erfara politikens ”kriminella senfärdighet” i att ta situationen på fullt allvar och agera tuffare, som ett friskt samhälle brukar göra.

Men det svenska samhällets trygghetsreflexer är redan borta. Paralyserade följer vi dagligen de kriminella nätverkens framfart som har kastat Sverige in i en miljö som liknar inbördeskrigets Beirut eller trettiotalets Chicago där lokala krigsherrar håller samhället i järngrepp medan svensk polis och domstolsväsende är paralyserade och ”ber” om ordning och reda.

Ett av demokratins främsta uppdrag är att skapa trygghet för landets medborgare. Regeringen har misslyckats med detta viktiga uppdrag. Det spelar ingen roll vad deras talespunkter till oss medborgare går ut på eftersom allt, eller det mesta, är “window dressing” dvs ett försök att försköna den brutala verkligheten vi lever i och invagga oss i falsk trygghet.

Sanningen är att Sverige genom sin naiva ”humanistiska” invandrings- och integrationspolitik har skapat det rätta klimatet där människor, inte alla, från andra länder som har kommit hit för att bygga upp ett nytt liv i fred ägnar sig åt brottssyndikering.

Dessa grupperingar skadar inte bara vårt samhället utan skadar också majoriteten av oss invandrare som dras in och stämplas som potentiella brottslingar och orosmakare.

Detta borde Sveriges ”humanistiska” regering försöka göra något åt. Annars leder utvecklingen oss till ett splittrat samhälle, om vi inte redan är där, med kaos och otrygghet som resultat.

Sotiris Delis är tidigare riksdagsledamot (M).

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!