Danska kompositören Bent Sørensen vinner prestigefyllt pris


Danska kompositören Bent Sørensen tilldelas 2018 års University of Louisville Grawemeyer Award för verket ”L’isola della Città” (”Ön i staden”) för fiol, cello och piano.

Verket, som består av fem sammanlänkade satser vilka spelas utan avbrott, hade premiär i Köpenhamn januari 2016. Det skrevs för den danska ensemblen Trio hon Brio på uppdrag av Danmarks Radios symfoniorkester och Trondheims kammarmusikfestival.

De tre solisterna bildar tillsammans en sammansatt solist, en kammarensemble som omges av en orkester – en ö mitt i en stad. Kompositören beskriver själv verket så här:

"I alla fem satser försöker ”ön” (trion) att fly orkesterns skuggor. Detta visar sig tydligast i sista satsen, i vilken trion aldrig så tyst och utan att dra till sig någon uppmärksamhet, lätt glider iväg från orkesterns högljudda skuggor."

Priset består bland annat av 100 000 dollar (motsv ca 831 000 sek).

Marc Satterwhite, chef för priset, säger enligt University of Louisville School of Musics webbtidning UL News

”Det handlar inte om en virtuos uppvisning, utan snarare om en integrering av solisterna i en ständigt föränderlig orkestral textur. De känns ofta mer som ’främst bland jämlikar’ snarare än traditionella solister, men andra tillfällen kommer de verkligen fram. Även om den har sina större ögonblick så är den på det stora hela en av de mildare, mer introspektiva vinnarna av detta pris,”

Priset består bland annat av 100 000 dollar (motsv ca 831 000 sek).

Här kan du se Bent Sørensen berätta om verket.

Fakta

Bent Sørensen

Bent Sørensen är 59 år och har studerat komposition hos Ib Norholm och Per Norgard i Danmark. Hans musik framförs i hela världen. 1996 mottog han Nordiska rådets musikpris för fiolkonserten Sterbende Garten och 199 fick han Wilhelm Hansens kompositörspris. För närvarande komponerar han för den danska ensemblen SCENATET.
Källa: UL News