Danmark tar bort de sista restriktionerna

Nattklubbar i Danmark behöver inte längre begära coronapass vid dörren. Bild från Nørregade i Köpenhamn tidigare i september. Foto: Olafur Steinar Gestsson/AP/TT


Vid midnatt togs de sista restriktionerna bort i Danmark, där coronaviruset inte längre räknas som en samhällskritisk sjukdom.

Den socialdemokratiska regeringen beslutade i slutet av augusti att coronavirusets status som samhällskritisk sjukdom inte skulle stå kvar. Det innebär att hälsoministern inte längre har samma rätt att upprätthålla restriktioner.

Flera borgerliga partier hade då en tid krävt att restriktionerna ska tas bort.

Från och med nu kommer exempelvis nattklubbar inte längre att be sina gäster att visa coronapass vid entrén och maxtaket på 500 personer vid folksamlingar tas bort.

Vissa restriktioner för inresa i landet finns dock kvar. Dessutom kan smittspårning och besöksrestriktioner förekomma.

"Regeringen har lovat att inte hålla kvar på åtgärderna längre än det var nödvändigt och där är vi nu. Men även om det ser bra ut nu är vi inte ute ur epidemin ännu", förklarade hälsominister Magnus Heunicke (S) när beskedet kom.

Och hälsoministern har varnat att regeringen inte kommer att tveka att agera snabbt om pandemin i framtiden visar sig hota viktiga funktioner i samhället.

Danmark har bland de högsta vaccinationssiffrorna i världen.

(TT-Ritzau)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.