DEBATT: Klassificera covid-19 enligt den epidemiologiska definitionen

Debattören menar att klassificeringen av covid-19 bör ses över.


Alla har vi hört uttrycket ”lögn, förbannad lögn och statistik”. För oss enkla medborgare fick statistik ett nytt liv med Hans Roslings fantastiska presentationer, pedagogik på hög nivå. Många är vi som sörjer Hans förtidiga bortgång, han gav oss insikter från statistiken, i strid med domedagsprofeterna, som visade att befolkningstillväxten trappar av ordentligt samt inte minst varför, att fattigdomen är på väg att utrotas och det med minskad barnadödlighet. Rosling visade på att vi lever i en tid där vi aldrig haft det bättre. Men så kom det en pandemi som förändrade allt, ja man kan säga att för många rycktes mattan undan våra fötter. Vi påtvingades ett ”nytt normalt”.

Men vad är en pandemi egentligen? Det är i grunden en epidemiologisk definition. En influensapandemi inträder när viruset som orsakar det har liten eller ingen immunitet bland befolkningen. Spridningens hastighet har inte med definitionen att göra. Epidemiologer har sedan länge varit överens om nämnda definition.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!