Bris stödlinje har öppet dygnet runt
Från och med den 15 mars 2021 har Bris stödlinje för barn och unga öppet dygnet runt. Foto: Susanne W Lamm


Från och med idag, den 15 mars, kommer stödlinjen för barn och unga att vara öppen under dygnets alla timmar, skriver Bris i ett pressmeddelande. Det betyder att barn alltid kan få professionellt samtalsstöd via chatt eller telefon oavsett tidpunkt.

De nya öppettiderna innebär att Bris kan erbjuda stöd för barn och unga att hantera sin oro och ångest eller svåra situationer när som helst på dygnet.

– Vi öppnade vår första stödlinje för barn 1980 och vi vet hur viktigt det är för barn att kunna få stöd i sin livssituation. Barn har själva efterfrågat att vi ska hålla öppet dygnet runt och det känns därför väldigt bra att vi från och med nu alltid har öppet för att kunna ge stöd och hjälpa till förändring, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris, i pressmeddelandet.

Precis som på dagen kommer samtalsstödet på kvällar och nätter handla om att lyssna, stötta och stärka barnet i att hantera situationen, men ha fokus på att hitta strategier för att underlätta för stunden och komma till ro.

Vid behov kan barnet boka ett uppföljningssamtal med en kurator. Befinner sig barnet i en akut situation kan Bris hjälpa till med nödvändiga kontakter till exempel SOS eller socialjouren.

– Alldeles för många barn och unga mår dåligt, och det är viktigt att det finns lättillgängligt stöd alla tider på dygnet, säger Klas Bergling från Tim Bergling Foundation, som är en av Bris samarbetspartners i dygnet runt-satsningen, i pressmeddelandet. 

Arbetet med att utöka öppettiderna började i juni 2019 då Bris beviljades stöd från Allmänna arvsfonden med nästan 12 miljoner för projektet ”Stöd på natten”. Sedan har flera andra partners tillkommit – Carnegie, Castellum, Circle K, Coop, Telia, Tim Bergling Foundation, Trygg Hansa och Volkswagen – och möjliggjort att Bris från och med nu kan hålla öppet dygnets alla timmar.

– Att Sverige nu får en nattöppen stödlinje för barn är mycket angeläget, och från Arvsfondens sida är vi glada att kunna stötta Bris arbete, säger Håkan Ceder, ordförande för Allmänna Arvsfonden, i ett uttalande.

Bris stödlinje nås på telefonnummer 116 111 varje dag dygnet runt.

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: