Berättelser från det gamla Kina: Sådan far sådan son
Kung Wen och kung Wu av Zhou var goda förebilder
Kung Wen (1152–1056 f.Kr.) blev senare hedrad som grundare av Zhou-dynastin.


Det finns gott om gamla traditionella berättelser från Kinas femtusenåriga kultur. Det är moralstärkande och sedelärande historier från skilda epoker och dynastier. Berättelserna handlar ofta om modiga och godhjärtade människor som gör goda gärningar och att godhet alltid lönar sig.

De här legenderna om de två kungarna Wen och Wu, lär ut den för kineser mycket viktiga och grundläggande regeln om filial fromhet, att barn ska hedra sina föräldrar och bemöta dem med omtanke och respekt.

Kung Wen av Zhou-dynastin, kallades även Ji Chang. Han var känd som en vis kung i den kinesiska historien. Trots att han regerade under den sena Shang-dynastin fick han senare hederstiteln som grundare av Zhou-dynastin. Han var far både till den förste kejsaren av Zhou-dynastin, kung Wu av Zhou, och hertigen av Zhou.

Kung Wen av Zhou, var väldigt tillgiven mot sina föräldrar. Enligt historiska dokument besökte prins Wen sin far tre gånger om dagen. Varje morgon när tuppen gol vaknade han och gick till faderns rum. Där stannade han utanför dörren och frågade fadern hur det stod till och om att allt var bra. Om allt var väl återvände han lugnt till sitt rum.

Om fadern inte mådde bra fick tjänarna ständigt rapportera om hans tillstånd till prins Wen. När fadern inte kände sig riktigt kry blev Wen så orolig för honom att han blev ostadig på benen. Inte förrän han sett att fadern var helt återställd kunde han gå stadigt igen.

Varje gång innan Wen serverade mat till fadern, smakade han alltid på den för att kontrollera att maten inte var för varm eller för kall, om den smakade gott eller inte. Efter att fadern avslutat måltiden frågade han vilken sorts maträtt han tyckte om, och om han hade samma aptit som tidigare. Sedan bad han kockarna förbereda exakt det som fadern önskade sig. Varje dag gjorde han samma sak utan att missa en enda gång.

Kung Wu var den första kejsaren i Zhoudynastin. Illustration av Jessica Chang, Epoch Times

Konfucius lovordar kung Wus filiala fromhet

Kung Wens andra son, Ji Fa, som senare kom att bli kung Wu av Zhou, följde i sin fars fotspår. Han var alltid mycket omtänksam även när han tog hand om mindre ärenden.

Enligt historiska dokument satt Ji Fa vid kung Wens sida dag och natt utan att ens byta kläder när fadern var sjuk. Han åt ingen mat om inte fadern åt, men när kung Wen åt en tugga ris åt också Ji Fa en tugga ris. Om fadern åt en skål ris tog även Ji Fa en skål ris. Detta pågick i tolv dagar. Först när kung Wen återhämtat sig kunde Ji Fa slappna av.

Senare blev kung Wus filiala fromhet lovordad av Konfucius, och han blev en förebild för hela världen.

Översatt till engelska och något redigerad av Dora Li. Berättelsen är återpublicerad med tillstånd från boken “Treasured Tales of China,” Vol 1.

Översatt från engelska till svenska av Epoch Times Sverige.

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?