Bärhandlare spår bra lingonår
Bärodlare hoppas på en bra säsong, trots att fjolårets extremväder har fått blåbärsplantorna att torka. För lingonen, som hade det tufft i fjol, ser det ut att bli ett riktigt bra år. Foto: Gorm Kallestad-arkivbild


Den svenska blåbärsskogen lider fortfarande av sviterna från förra årets torka.

Men trots det tror bärhandlarna att det kan bli en relativt bra blåbärssäsong, och för den som gillar lingon kan sommaren bli en succé.

Tillgången på blåbär ser väldigt olika ut i olika delar av landet.

I Norrbotten är den förväntade blåbärsskörden bara 25 procent av en normalskörd, enligt bärhandlaren Sylve Björkman vid Ransäters invest.

– Men i Västerbotten är det minst normal skörd på blåbär, och det fortsätter så hela vägen ner till mellersta Dalarna, där skörden är bättre än normalt. Sedan blir det sämre igen söderut, sammanfattar Sylve Björkman.

Extremvärmen orsaken

Totalt sett över landet finns det förutsättningar för en normal, eller bättre än normal, bärsäsong, enligt Sylve Björkman. Detta trots att många blåbärsplantor torkade i fjolårets sommarhetta.

– Många hyggen som låg i söder- eller sydvästläge tog mycket stryk, framförallt var det blåbärsplantorna som torkade bort och de producerar inga bär. Men lingonen tog inte lika mycket stryk och de gynnas också av att vi har haft varannandagsväder med sol och regn. Det ser ut att bli en lingonskörd över det normala i både Sverige och Finland. Förra året var det jättedåligt med lingon och vi har slut på dem i våra lager, så det är bra.

Hjortronen ser däremot ut att ha påverkats desto mer av fjolårsvädret.

– Det är mycket dåligt med hjortron i Norrbotten och det ser ut att vara uttorkat på myrarna. Det blir små volymer där, säger Sylve Björkman.

"Blygsamt positivt"

Bärhandlaren Bo Axelsson vid företaget Blommor och bär i Söderhamn delar Sylve Björkmans bild av att årets bärsäsong påverkas negativt av fjolårets väder. Samtidigt tror han på en acceptabel bärskörd.

– Det ser blygsamt positivt ut. På vissa hyggen är det inte ens plockbart, på andra är det riktigt bra. Det är svårbedömt, men bärplockarna kommer att hitta bär. Det blir blåbär, men det blir ingen rekordskörd, säger han.

Runt 720 thailändare ska plocka bär åt Bo Axelssons företag i sommar. Sylve Björkmans företag Ransäters invest har anlitat över 1 200 bärplockare från Thailand.

Totalt har 6 199 bärplockare fått arbetstillståndsansökningar beviljade i år, enligt Migrationsverket. Det är tio år sedan det var så många utländska bärplockare i de svenska skogarna under en säsong. I fjol beviljades exempelvis 4 992 ansökningar, 2017 beviljades 3 081 stycken. De allra flesta av bärplockarna kommer från Thailand och anländer till Sverige nu i dagarna.

Fackförbundet Kommunal har besökt boenden och arbetsgivare inför bärplockarnas ankomst.

– Det är jättemånga som kommer hit i år och vi har fått olika bud från företagen om hur mycket bär det finns. En del säger att det kommer bli bra med bär, en del säger att det blir väldigt lite. Jag kan tänka mig att det kan bli lite kris om det är för lite bär. Är det till exempel ont om bär norröver kommer bärplockarna flyttas söderut och det kommer bli större konkurrens, säger Berit Forsgård, Kommunals bärsamordnare i mellersta Norrland.

(Jenny Rydberg/TT)

Fakta

Bär i skog och mark

(TT)

Blåbär: Blåbärsris finns i 60 procent av svenska skogsmarker. Det kan vara stora lokala variationer i bärtillgången. Vid torrt väder växer bären bäst längre ner i svackor.

Smultron: Växer vilt väldränerat och torrt, gärna utmed grusvägar, i nästan hela landet förutom längst i norr.

Hallon: Växer gärna i steniga jordar, gärna kalhyggen. Har hittats i stort sett i hela landet.

Tranbär: Växer på kärr och myrmark i hela landet.

Björnbär: Växer vilt i östra Svealand, närmast kusten men kan även hittas i gamla trädgårdar.

Hjortron: Växer där det är fuktigt, företrädesvis myrar. Från Småland och norrut.

Lingon: Växer gärna på torr mark, som på hedar och hällmarker.

Källor: Artdatabanken, Nationalencyklopedien, SLU och Naturhistoriska riksmuseet