Att vara i kontakt med naturen ger bättre hälsa
Alla kan uppleva naturen med dessa 9 enkla tips


Mycket av min barndom spenderades utomhus. Det var en tid då barn kunde springa omkring fritt i grannskapet och utforska sin naturliga miljö, utan oro eller särskilt mycket övervakning.

För mig innebar det att jag tillbringade mycket tid vid traktens bäck, där jag kikade på mörtar och vände på stenar i skogen för att hitta salamandrar. Familjetid innebar också utomhusaktiviteter – vandring i närliggande nationalparker, picknickar och camping i skogen. Det var ett bra sätt att växa upp, och det var bra för min hälsa.

Att gå i skogen har visat sig minska känslan av stress och depression, öka immunförsvaret och sänka blodtrycket.

Fler och fler undersökningar visar att det att vistas i gröna områden såsom skogar, trädgårdar och parker, är bra för den fysiska, mentala och andliga hälsan. Att gå i skogen har visat sig minska känslan av stress och depression, öka immunförsvaret och sänka blodtrycket. Att vara i naturen ger dessutom en möjlighet att uppleva andlig utveckling, eftersom man får en chans att begrunda och koppla upp sig på det gudomligas underverk.

Mycket av grunden i kinesisk medicin är också baserad på mönster i naturen. När man blir sjuk kan man visa tecken på hetta, kyla, vind eller fukt. Matens och örternas helande egenskaperna är viktiga vid behandlingar, och vägen till god hälsa följer naturens ordning. Det betyder att man är mer aktiv i slutet av våren och sommaren, skördar sin mat på hösten och sitter och kurar för att bevara sin energi under vintermånaderna.

Att vara i kontakt med naturen

Trots att jag skulle älska att vara ute hela dagen, varje dag, så är det helt enkelt inte möjligt vissa dagar. Men det finns sätt att vara i kontakt med naturen även om man inte kan vandra i timmar eller vara ute och campa i dagar. Här är några enkla sätt:

1. Gå barfota

I kinesisk medicin anses fotsulan vara ett mikrosystem som representerar hela kroppen. Enligt den här mikrosystemteorin så kommer varje smärta eller sjukdom i kroppen att visa sig som smärta på motsvarande plats på fotens ”karta”. Att gå barfota stimulerar undersidan av foten, vilket stimulerar hela kroppen. Att promenera barfota utomhus ger dessutom en direkt kontakt med naturens element.

2. Var uppmärksam på ljuset

Solens uppgång är naturens sätt att tala om för oss att det är dags att gå upp och komma igång. Omvänt, när solen går ner, är det dags att sakta ner och förbereda sig för att återhämta sig genom sömnen. Det är lätt att ta solens upp- och nedgång för givet – det inträffar ju varje dag. Våra primitiva jag är dock ämnade att justera vår aktivitet och vila i enlighet med vad solen gör. Detta gäller även för säsongsförändringar i ljuset. Under vintern, när det är mindre ljus, är det meningen att man ska få mer vila för att lagra kalorier som man behöver för att hålla sig varm.

3. Ta med naturen in

Växter, bordsfontäner, takfönster och att inreda med trä och sten är olika sätt att ta in utemiljön i hemmet.

4. Utforska nya världar

När du reser, lägg märke till de unika omgivningarna runtomkring dig. Att resa till en ny plats ger en möjlighet att utforska landskapet, växterna och djuren som skiljer sig från hemma. Med tiden kan det kanske kännas vant med skogen och trädgårdarna i din närhet, och då kan utforskandet av platser långt hemifrån vara ett bra sätt att återkoppla med naturens enorma mångfald.

5. Fotografera

När du tar bilder tittar du på naturen från ett annat perspektiv. Att leta efter fototillfällen utomhus kan få dig att lägga märke till detaljer, ljuförhållanden och perspektiv som du annars kanske inte hade sett.

6. Ät enligt årstiderna

Det här kommer direkt från den kinesiska medicinboken. Genom att planera dina maträtter baserat på vad som är moget just nu, kopplar du ihop dig med naturens cykler och årstider.

7. Odla en trädgård

Oavsett om det är en trädgård på baksidan av huset eller ett par krukor på däcket, så är det bra för själen att odla själv. Att se de växter som du omsorgsfullt odlat bli till örter, grönsaker eller blommor, är uppfyllande och kopplar dig samman med naturen på ett speciellt sätt.

8. Titta på natthimlen

Att kika upp på stjärnorna är det som allra mest får mig att känna mig obetydlig och på samma gång fullkomligt sammankopplad med universum. Man måste kanske ge sig iväg från staden för att komma bort från ljuset, men att hitta en mörk plats och titta på Vintergatan berör verkligen själen på djupet.

9. Ät utomhus

Detta är en av mina favoritaktiviteter. Oavsett om jag campar eller äter ute på terassen, så är en måltid utomhus den perfekta kombinationen av mat, natur och trevligt sällskap. Eftersom jag bor i ett kallt klimat, så är det också väldigt speciellt att äta utomhus, eftersom det betyder att det faktiskt är tillräckligt varmt för att kunna sitta ute.

Lynn Jaffee är licensierad akupunktör och författare till boken ”Simple Steps: The Chinese Way to Better Health”. Artikeln publicerades ursprungligen på AcupunctureTwinCities.com