69 ungdomar skjutna till döds i massaker nära Oslo
Folk samlas utanför Oslos katedral för att sörja och visa respekt för offren som omkom i massakern på Utöya. (Foto: Jan Johansen/AFP)


Det har bekräftats att 69 ungdomar har dödats i massakern på norska ön Utöya som följde tätt på den dödliga bombattacken mot regeringshögkvarteret i centrala Oslo på fredagen. Sju människor dödades i explosionen som försatte de centrala delarna av staden i ett tillstånd av kaos.

På en presskonferens som hölls kl 03:30 lokal tid bekräftade polischefen Öystein Maeland dödstalet och sade att han inte kunde garantera att antalet döda inte skulle stiga.

– Det här är en situation som påverkar oss alla. Det här fallet får katastrofala konsekvenser, sade Maeland, enligt den norska statstelevisionen NRK.

Ungdomarna deltog i det regerande Arbetarpartiets ungdomsförbunds sommarläger. Statsminister Jens Stoltenberg hade planerat att besöka lägret på lördagen.

En 32-årig norrman identifierad som Anders Behring Breivik arresterades efter skjutandet och han är misstänkt för båda attackerna.

Breivik kom till ön iförd polisuniform och ropade till sig en grupp campare. Han började sedan skjuta på dem. Några av ungdomarna försökte simma från ön för att undkomma. Ortsbor larmades om skjutandet och alla som hade en båt uppmanades att undsätta de simmande. NRK tog bilder av döda kroppar vid strandkanten.


Polisen och räddningstjänsten letar i vattnet efter personer som kan ha omkommit när de simmande försökte ta sig från ön där den kallblodiga massakern tog plats. (Foto: Odd Andersen/AFP)

Polisen och räddningstjänsten letar i vattnet efter personer som kan ha omkommit när de simmande försökte ta sig från ön där den kallblodiga massakern tog plats. (Foto: Odd Andersen/AFP)

Lise Berit Aronsen och Ole Haugen som semestrade i närheten av ön körde ut med sin båt och sökte efter överlevande. De hörde ropen från fyra simmande, två flickor och två pojkar, och räddade dem.

– Deras krafter höll på att ta slut, sade Aronsen till tidningen VG.

Statsminister Jens Stoltenberg  lovade ”hitta de skyldiga”.

– Vi kommer inte att låta dem krossa oss och krossa vår demokrati. Vi är en liten men stolt nation, sade Stoltenberg till Aftenposten.

Ledare för andra nationer, bland andra president Obama och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har fördömt attackerna. Även Sveriges utrikesminister Carl Bildt har uttalat stöd till det norska folket.

Förövarens motiv är oklara men norska medier avslöjade att han har kopplingar till en grupp extremister i landets östra del. Han skrev regelbundet kommentarer på det norska politiska webbforumet Document.no.

I den senaste uppdateringen på hans Twitterkonto skrev Breivik: ”En person med tro motsvarar kraften hos 100 000 som bara har intressen.”

NRK rapporterade att Breivik har två skjutvapen registrerade i sitt namn, och äger ett eget företag som köper och säljer grönsaker.

– Det här är den största prövningen för oss sedan världskrigen, sade Kari Henriksen, en ledande politiker inom Arbeiderpartiet.

Alla stora norska medier använde dubbelt så stora rubriken på nätet än vanligt till sina rapporter om attackerna.


Översatt från engelska