60 procent färre dör i malaria
Halimu Mohamed och hennes dotter Hibo sitter under ett moskitnät i Mogadishu, Somalia. Utdelning av moskitnät och bättre testmetoder i Afrika har hjälpt till att rädda miljontals liv, säger WHO i en ny malariarapport. Foto: Roberto Schmidt/Getty Image


Malaria skördar allt färre liv i världen. Sedan år 2000 har 6,2 miljoner liv sparats, varav de flesta barn, meddelar Världshälsoorganisationen WHO och FN:s barnfond Unicef i en ny rapport.

– Global malariakontroll är ett av de mest lyckade folkhälsoprojekten under de senaste 15 åren. Våra strategier har nått målet och vi kan bekämpa denna urgamla mördare, som fortfarande tar hundratusentals liv, de flesta barn, varje år, säger Margaret Chan, generaldirektör för WHO.

Dödstalet har minskat med 60 procent och antalet nya fall har sjunkit med 37 procent på femton år. Flera länder är på väg att eliminera malaria. Under 2014 rapporterade 13 länder inga fall alls av malaria, och i sex länder var det färre än tio fall.

Sedan år 2000 har cirka en miljard insektsbehandlade myggnät delats ut i Afrika. Bättre diagnostiska testmetoder och effektivare behandlingar har också bidragit till den positiva utvecklingen.

Malaria både kan förebyggas och behandlas. Trots det är det fortfarande ett stort hälsoproblem, huvudsakligen i afrikanska länder söder om Sahara. De flesta som dör är små barn i fattiga och avlägsna områden. Två tredjedelar är barn under fem år.